logo
Club de discuții: ”Vrem ca știrile să reflecte realitatea, nu interesele unora”
2018-05-31 13:44:34

Ce drepturi, dar și ce obligații au jurnaliștii? Unde putem depune o plângere în cazurile în care jurnaliștii încalcă prevederile Codului deontologic? La aceste și alte întrebări au fost oferite răspunsuri în cadrul unor dezbateri desfășurate la Cantemir cu consumatorii de produse mass-media. Dezbaterea a fost organizată de Consiliul de Presă din R. Moldova.

”Jurnaliştii mai sunt numiţi „câini de pază ai democraţiei” pentru că ei trebuie să urmărească cum are loc procesul democratic, cum funcţionează justiţia şi cum este cheltuit banul public. În exercitarea misiunii sale, jurnaliştii sunt apăraţi de lege şi de societate, deoarece se consideră că poporul/publicul le-a delegat dreptul de a obţine informaţia de interes public şi a o disemina. Însă pentru a menţine încrederea publicului, jurnaliştii trebuie să-şi asume anumite responsabilităţi şi obligaţii”, le-a explicat celor prezenţi Petru Macovei, secretarul Consiliului de Presă. „Responsabilităţile jurnaliştilor sunt incluse în codurile de etică, iar consiliile de presă monitorizează cum sunt respectate aceste coduri şi examinează plângerile împotriva celor care le încalcă. Cel mai vechi consiliul de presă datează din 1916 și a fost fondat în Suedia. În Republica Moldova, Consiliul de Presă funcţionează din 2010”, a continuat expertul, îndemnând consumatorii de media să reclame încălcările deontologice.

Mulţi dintre consumatorii de produse media care au participat la dezbatere au o atitudine critică faţă de calitatea actului jurnalistic. ”Dorința mea, în calitate de consumatoare de media, este ca jurnaliștii să transmită informații corecte din punct de vedere deontologic. Știrea nu trebuie să dezbine societatea, jurnaliștii să nu transmită informații false pentru că ne jignesc pe noi, consumatorii. Mulți jurnaliști au scopul de a ne manipula în interesul celui care îi plătesc. Ne dorim ca știrile să reflecte realitatea, nu interesele unora”, ne-a spus Adela Popa. ”Sunt unele televiziuni care ar trebui să se ridice la un nivel mai înalt de imparțialitate. Să-i vedem doar pe unii buni și alții, de fiecare dată, răi, tot nu e bine. Dar asta se întâmplă cu jurnaliștii care își schimbă opinia după culoarea partidului pentru care lucrează. Presa trebuie să fie liberă și profesionistă, ca în țările europene, ca să nu ajungă în situația de a fi penalizați”, consideră Veaceslav Cozma.

Participanții la Clubul de discuții au analizat mai multe cazuri de încălcare a Codului deontologic al jurnalistului și au aflat cum își pot apăra drepturile dacă acestea sunt încălcate de mass-media, prin depunerea plângerilor la Consiliul de Presă sau la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Clubul de discuții la tema eticii și a responsabilității jurnaliștilor face parte dintr-un șir de activități care urmăresc scopul de a informa consumatorii de media despre drepturile lor și de a-i familiariza cu rolul și misiunea Consiliului de Presă ca structură de autoreglementare jurnalistică.

 

 

Clubul de discuții a fost organizat de Consiliul de Presă în calitate de partener al Internews și Freedom House în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui_sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.

 

Inapoi

Noutăți recente

  • CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA APRILIE 2024 - MARTIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?