logo
Codul deontologic al jurnaliştilor va fi modificat
2010-10-13 13:32:00

Consiliul de Presă şi Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova, cu sprijinul programului comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei, desfăşoară mese rotunde la Chişinău, Bălţi şi Cahul, pentru modificarea Codului deontologic al jurnalistului, transmite Info-Prim Neo.

Proiectul va fi propus reprezentanţilor breslei şi societăţii civile pentru discuţii, a declarat Dumitru Lazur, coordonator de programe în cadrul Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei.

După elaborarea Codului, vor fi iniţiate campanii de informare a jurnaliştilor, dar şi a cetăţenilor, despre prevederile documentului. Vor fi elaborate broşuri şi spoturi video care vor promova jurnalismul responsabil. ,,În final sperăm că reprezentanţii diferitelor asociaţii de presă vor cădea de acord asupra unui document final, un cod deontologic completat al jurnaliştilor din Moldova, care ar fi ancorat la realităţile prezente ale media”, a mai subliniat Dumitru Lazur.

Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent din Bucureşti , Ioana Avadani, a menţionat că acel cod de conduită adoptat încă în anul 1999 nu mai poate răspunde multor practici jurnalistice, care au evoluat în ultimii 11 ani. De aceea, acest document trebuie privit critic şi revăzut.

,,Acest cod va trebui să facă o diferenţă foarte clară cine poate fi judecat, dacă pot să spun aşa, în baza acestui cod. Acest cod ar trebui să se răsfrângă asupra celor care aderă la el, nu ca în prezentul cod, care se răsfrânge asupra tuturor care practică jurnalismul. În al doilea rând, importantă mi se pare definiţia jurnalistului care este foarte greu de dat, este o capcană. Dar atâta timp cât nu lămurim noi între noi cine sunt colegii noştri jurnalişti, ne va fi foarte greu să operăm cu acest cod deontologic şi va fi periculos şi pentru public şi pentru politicieni care vor putea să generalizeze într-un mod neplăcut”, a subliniat Ioana Avadani.

Info-Prim Neo

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?