logo
La Chişinău a avut loc o reuniune regională a Consiliilor de Presă la tema respectării prezumţiei nevinovăţiei şi a dreptului la viaţă privată în mass-media
2011-12-01 12:23:00

Întrunirea a început cu şedinţa ordinară a Consiliului de Presă din Republica Moldova, astfel reprezentanţii structurilor de autoreglementare jurnalistică din alte ţări au luat cunoştinţă de practicile de examinare a plângerilor împotriva instituţiilor mass-media în ţara noastră.

În continuare, fiecare participant la întrunire a prezentat situaţii concrete de încălcare de către instituţiile mass-media din ţara sa a principiilor deontologice de respectare a prezumţiei nevinovăţiei şi a dreptului la viaţa privată, plângerile depuse de consumatorii de produse mass-media, deciziile adoptate de Consiliul de Presă şi efectul acestora. Participanţii au examinat împreună unele cazuri şi au făcut un schimb de opinii în ce priveşte modalităţile de sporire a eficienţei autoreglementării în domeniul mass-media. La întrunire a participat şi experta Consiliului Europei Ioana Avădani, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent din România, care a prezentat exemple similare din România şi recomandările europene privind respectarea de către mass-media a prezumţiei nevinovăţiei şi a dreptului la viaţă privată.

Reprezentanţii structurilor de autoreglementare jurnalistică şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că, din raţionamente comerciale şi de rating, instituţiile mass-media deseori încalcă normele de etică jurnalistică, excelând în transmiterea unor mesaje şi imagini cu conotaţie negativă, conţinând violenţă şi detalii morbide.

La finele întrunirii, participanţii au subliniat utilitatea unor asemenea şedinţe comune pentru consolidarea capacităţilor mecanismelor de autoreglementare jurnalistică în responsabilizarea mass-media şi intermedierea dialogului presei cu publicul, bazat pe respectul reciproc.       

Întrunirea regională a reprezentanţilor Consiliilor de Presă din Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova, Rusia şi Ucraina a avut loc la 23-24 noiembrie a.c. şi a fost finanţată de Biroul UNESCO din Moscova.

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?