logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2013-10-24 21:48:00

    Mass-media iresponsabile transmit mesaje speculative despre romi

    “Aceste mesaje iresponsabile pot avea un impact enorm asupra vieţii a milioane de romi, alimentând atitudinile ostile faţă de romi, şi aşa destul de larg răspândite. În ciuda faptului că romii nu sunt mai predispuşi la un comportament criminal decât oricine altul, consecvența cu care mass-media se concentrează pe etnia acestora, oferă credibilitate invenţiilor că romii sunt criminali de la naştere. Aceste falsuri sunt periculoase şi riscă să înrăutăţească relațiile şi aşa tensionate dintre romi şi populaţia majoritară în întreaga Europă. De asemenea, promovarea stereotipurilor negative submineaza eforturile de integrare a romilor: cum ne putem aştepta că se vor integra în societatea noastră, dacă mass-media nu ratează nicio oportunitate de a le reaminti că sunt indezirabili? Îi îndemn pe toți jurnaliștii implicați în reflectarea acestor evenimente să revină la ştirile publicate și să le analizeze dacă era sau nu era neapărată nevoie să fie menţionată etnia? Au contribuit oare jurnaliştii la interesul superior al copiilor şi le-au respectat dreptul la viață privată? S-a ţinut cont de principiul prezumției de nevinovăție? Exemplele din trecut ne învăță că demonizarea în mass-media a anumitor grupuri de oameni pot duce la consecințe politice și sociale extrem de grave. Este necesar ca mass-media să aibă...

Utilizarea imaginilor copiilor decedaţi nu poate fi argumentată editorial

Consiliul de Presă s-a autosesizat în cazul difuzării de către o televiziune locală a unui reportaj în care au fost prezentate imagini morbide în prim-plan cu un copil decedat din neatenţia părinţilor, aflaţi în stare de ebrietate. Membrii Consiliului de Presă au constatat încălcarea prevederilor Codului Deontologic, care stabileşte că jurnaliştii nu furnizează publicului detaliile morbide ale crimelor, accidentelor şi catastrofelor. De asemenea, Consiliul s-a arătat dispus să ajute reţeaua radiodifuzorilor regionali în instruirea suplimentară a jurnaliştilor privind respectarea normelor deontologice, transmite IPN.

Consiliul de Presă recomandă preluarea cu atenţie a informaţiilor publicate pe bloguri

Instituţiile mass-media trebuie să fie foarte atente când preiau informaţiile publicate pe blogurile unor persoane terţe şi să-şi asume răspunderea deontologică pentru conţinutul republicat. Această recomandare a fost făcută de Consiliul de Presă din Republica Moldova după examinarea unei sesizări a Consiliului Superior al Magistraturii care se referă la republicarea pe pagina web a ziarului „Timpul de dimineaţă” a informaţiilor postate pe un blog, transmite IPN.

ANUNŢ: Joi, 5 decembrie 2013, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă

Joi, 5 decembrie 2013, cu începere de la ora 12.00, în sala de conferinţe a hotelului “Elat” (mun. Chişinău, str. Columna 140/1, colţ cu str. Sfatul Ţării), va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din Republica Moldova.

CEDO decide în favoarea libertăţii de exprimare într-un caz din Lituania

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat în favoarea libertăţii de exprimare în cazul Pauliukiene și Pauliukas vs. Lituania. CEDO a arătat că, în situația respectivă, libertatea de exprimare prevăzută în articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului a fost prioritară față de protecția vieții private, prevăzută în articolul 8 din aceeași Convenție, potrivit unui comunicat de presă al ONG-ului APADOR-CH din România.