logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2013-05-11 11:35:00

    Decizie „Cu privire la autosesizarea în cazul reportajelor jurnalistice din sălile de terapie intensivă ale instituţiilor medicale”

    vizionând şi analizând reportajul „O fetiţă de 3 ani a ajuns în reanimare cu arsuri grave”, difuzat de postul de televiziune PRIME TV şi plasat pe site-ul www.prime.md la 11 ianuarie 2013[1],  luând act de explicaţiile oferite în timpul şedinţei de doamna Veronica Istrati, şefa Serviciului de informare şi comunicare a Ministerului Sănătăţii, privind practicile de colaborare a reprezentanţilor instituţiilor medicale cu mass-media, bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[3],    Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie: 1. Consiliul de Presă apreciază dorinţa jurnaliştilor şi a colectivelor redacţionale de a preveni accidentele casnice cu implicarea copiilor lăsaţi fără supraveghere, prin difuzarea unor materiale despre consecinţele care pot surveni în aceste situaţii. În acelaşi timp, profesioniştii media trebuie să trateze astfel de situaţii cu maximă responsabilitate, respectând dreptul la viaţă privată şi demnitate al copiilor victime ale accidentelor casnice. Rezoluţia 1003 (1993) „Cu privire la etica jurnalistică”[1], adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei prevede că „În exercitarea profesiunii de jurnalist, scopul nu scuză mijloacele”, ceea ce înseamnă că mijloacele utilizate de jurnalist pentru obţinerea unor scopuri nobile (în opinia jurnalistului) nu trebuie să intre în contradicţie...

Utilizarea imaginilor copiilor decedaţi nu poate fi argumentată editorial

Consiliul de Presă s-a autosesizat în cazul difuzării de către o televiziune locală a unui reportaj în care au fost prezentate imagini morbide în prim-plan cu un copil decedat din neatenţia părinţilor, aflaţi în stare de ebrietate. Membrii Consiliului de Presă au constatat încălcarea prevederilor Codului Deontologic, care stabileşte că jurnaliştii nu furnizează publicului detaliile morbide ale crimelor, accidentelor şi catastrofelor. De asemenea, Consiliul s-a arătat dispus să ajute reţeaua radiodifuzorilor regionali în instruirea suplimentară a jurnaliştilor privind respectarea normelor deontologice, transmite IPN.

Consiliul de Presă recomandă preluarea cu atenţie a informaţiilor publicate pe bloguri

Instituţiile mass-media trebuie să fie foarte atente când preiau informaţiile publicate pe blogurile unor persoane terţe şi să-şi asume răspunderea deontologică pentru conţinutul republicat. Această recomandare a fost făcută de Consiliul de Presă din Republica Moldova după examinarea unei sesizări a Consiliului Superior al Magistraturii care se referă la republicarea pe pagina web a ziarului „Timpul de dimineaţă” a informaţiilor postate pe un blog, transmite IPN.

ANUNŢ: Joi, 5 decembrie 2013, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă

Joi, 5 decembrie 2013, cu începere de la ora 12.00, în sala de conferinţe a hotelului “Elat” (mun. Chişinău, str. Columna 140/1, colţ cu str. Sfatul Ţării), va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din Republica Moldova.

CEDO decide în favoarea libertăţii de exprimare într-un caz din Lituania

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat în favoarea libertăţii de exprimare în cazul Pauliukiene și Pauliukas vs. Lituania. CEDO a arătat că, în situația respectivă, libertatea de exprimare prevăzută în articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului a fost prioritară față de protecția vieții private, prevăzută în articolul 8 din aceeași Convenție, potrivit unui comunicat de presă al ONG-ului APADOR-CH din România.