logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2010-05-12 12:48:00

    APEL către instituţiile mass-media din Republica Moldova

    Consiliul de Presă din Republica Moldova face apel către instituţiile mass-media din ţară să împiedice difuzarea mesajelor cu caracter defăimător în comentariile plasate de vizitatori pe paginile electronice şi prin sms-urile expediate în timpul emisiunilor în direct. Mai mulţi consumatori de produse mass-media au cerut Consiliului de Presă să intervină pentru a determina instituţiile de presă scrisă, audiovizuală, precum şi portalurile informaţionale să renunţe la difuzarea mesajelor cu caracter defăimător transmise de persoane necunoscute prin sms în timpul emisiunilor în direct la posturile de televiziune sau prin comentarii pe paginile web ale instituţiilor mass-media. Consiliul de Presă reaminteşte că dreptul la exprimare liberă este o valoare protejată de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, la fel ca şi dreptul la apărarea reputaţiei. După examinarea unor cazuri de acest fel în şedinţa din 6 mai a.c., Consiliul de Presă se adresează cu un apel comun către toate instituţiile mass-media din ţară, solicitând ca mass-media să ia măsuri suplimentare pentru moderarea mesajelor (sms şi comentarii la articolele de pe site-uri) care conţin atac direct la persoană, declaraţii xenofobe, limbaj licenţios, alte texte cu caracter discriminator şi defăimător. În acest fel, vor fi evitate potenţiale cauze de învinuire de defăimare prin intermediul mass-media, iar...

APELUL Consiliului de Presă către jurnalişti şi instituţiile mass-media

Consiliul de Presă din Republica Moldova face apel către jurnalişti şi instituţiile mass-media să respecte drepturile de autor şi să nu admită cazuri de plagiat în activitatea lor jurnalistică.

Consiliul de Presă recomandă ca preluarea fără cost a unor materiale de presă să se realizeze după modelul unor ţări membre ale Uniunii Europene, şi anume în limita maximă de 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea în cauză. În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa şi autorul informaţiei şi indicat linkul direct la sursă. Preluarea integrală a articolelor sau ştirilor se poate realiza doar în condiţiile unui acord încheiat cu deţinătorul drepturilor.