Sort by date
opinion poll
Last news
Profesia de jurnalist începe cu asumarea respectării Codului deontologic
Absolvenții Școlii de Jurnalism din Moldova din promoția a XVIII-a au semnat declarația de respectare a Codului Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc pe 25 iulie, la Chișinău, în cadrul întâlnirii anuale a absolvenților Școlii de Jurnalism din Moldova din toate promoțiile. Secretarul executiv al Consiliului de Presă, Petru Macovei, le-a oferit absolvenților declarația pe care aceștia au semnat-o nominal, angajându-se să respecte prevederile Codului și normele deontologiei profesionale. El a spus că profesia de jurnalist începe cu asumarea respectării Codului deontologic, iar responsabilitatea etică este definitorie pentru profesia noastră. Absolvenții promoției a XVIII-a au fost felicitați de directoarea Școlii de jurnalism, Maia Metaxa, care i-a încurajat să persevereze și să facă dovada jurnalismului de calitate. Declarându-mi adeziunea la valorile jurnalismului responsabil, care este posibil doar în condițiile libertății de exprimare și care asigură dreptul publicului de a primi informații veridice și depline, Realizând faptul că încrederea societății față de jurnaliști este o valoare supremă a profesiei, Calificând activitățile de partizanat politic sau de mercenariat ideologico-financiar drept nocive profesiei și care compromit independența și imaginea jurnalistului, Îmi asum pe deplin să respect, în activitatea mea profesională, Codul deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova și să manifest...
Cine vine la Forumul Media 2024? DEZBATERI: Securitatea jurnaliștilor, dezinformarea și lecțiile campaniei electorale
În agenda ediției a noua a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, care va avea loc pe 2 și 3 decembrie 2024 la Chișinău, sunt incluse mai multe dezbateri, prezentări, ateliere și evenimente speciale. La ele vor participa cunoscuți experți media din țară și de peste hotare, jurnaliști și reprezentanți ai autorităților.
La prima dezbatere a Forumului, „Securitatea jurnaliștilor în Republica Moldova: ce și de ce nu funcționează?”, se va discuta despre protecția jurnaliștilor în exercitarea profesiei și reacția autorităților la atacurile asupra profesioniștilor media. Eexperta internațională Maria Ordzhonikidze, directoarea fundației Justice for Journalists din Marea Britanie, va prezenta mai întâi situația privind atacurile asupra jurnaliștilor din regiune, iar apoi jurnaliști moldoveni și reprezentanți ai Parlamentului, Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne vor discuta despre măsurile care se impun pentru asigurarea securității reale a jurnaliștilor în țara noastră și descurajarea atacurilor fizice și verbale. Maria Ordzhonikidze este sociologă, specialistă în securitate, autoare a numeroase articole și cercetări despre tendințele sociologice și politice, libertatea de exprimare, relațiile internaționale și securitate. A conceput și gestionat o serie de campanii de conștientizare publică, advocacy, drepturile omului și managementul crizelor. Fundația Justice for Journalists este o organizație internațională cu misiunea de a lupta împotriva impunității pentru atacurile împotriva mass-mediei.