Consiliul de Presă consideră inadmisibil modul în care unele instituții de presă din Republica Moldova și din România au relatat, la 16 februarie 2020, despre decesul copilului unui politician de la Chișinău. Contrar normelor deontologice, unii jurnaliști au scris despre acest subiect punând accent pe senzațional și pe vina mamei și utilizând astfel drama familiei pentru a-și crește audiența și a acumula vizualizări pe rețelele sociale.
Deși experții legiști încă nu au emis o concluzie finală privind cauza decesului copilului, unii jurnaliști au prezentat drept certitudine vina mamei, care l-ar fi sufocat în somn. Urmare a titlurilor de senzație, cazul a stârnit un val de reacții negative, critici și discurs de ură la adresa femeii. Au fost publicate titluri în care se pretindea că unele instituții media au obținut prima reacție la cele întâmplate din partea tatălui copilului decedat. În realitate, în text era citată doar o frază, prin care bărbatul refuză să comenteze situația.
În acest context, atenționăm asupra obligației deontologice de a pune titluri care să corespundă cu textul materialelor. Menționăm și importanța respectării prezumției nevinovăției. Potrivit Codului deontologic (articolul 3.10), jurnalistul consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive și irevocabile împotriva sa.
Echipele media care respectă etica profesională nu vor admite astfel de abordări contrare prevederilor Codului deontologic. Documentul prevede că jurnaliștii trebuie să trateze cu maximă acuratețe informația despre cazurile în care cineva suferă prejudicii de orice gen, asigurându-se de fiecare dată că publicarea unei atare informații nu va provoca noi suferințe celor prejudiciați (articolul 3.12).
Consiliul de Presă face apel către jurnaliști și redacțiile instituțiilor mass-media să respecte toate prevederile Codului deontologic și amintește că interesul public sporit pentru un subiect nu justifică senzaționalul din materialele despre tragedii.
Totodată, atenționăm instituțiile de presă asupra necesității moderării comentariilor atât pe paginile web, cât și în grupurile în care jurnaliștii distribuie articolele, astfel ca să nu fie admise injurii și prezența discursului de ură.
17 februarie 2020
Noutăți recente
Apelul Consiliului de Presă către mass-media privind necesitatea respectării datelor cu caracter personal la reflectarea unor subiecte sensibile
citeste mai multTERMEN EXTINS: Consiliul de Presă anunță concurs de selectare a membrilor Consiliului de experți al Fondului pentru subvenționarea mass-mediei
citeste mai multJOI, 1 AUGUST 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE
citeste mai multSondaj
Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?