logo
Decizie ”Cu privire la autosesizarea privind neasigurarea protecţiei drepturilor copilului într-un reportaj difuzat la postul de televiziune Drochia TV”
2014-12-18 23:04:46

Examinând în şedinţa publică din 18 decembrie 2014 autosesizarea privind difuzarea la postul de televiziune Drochia TV şi publicarea pe pagina web http://tv-drochia.com a reportajului „Vreau la tata, vreau la mama” despre un copil aflat la Centrul raional de consiliere pentru copii şi familii în situaţie de risc „Căldura Casei” din oraşul Drochia, care ar fi fost victima unor abuzuri din partea mamei, iar conducerea Centrului caută soluţii de integrare a copilului în familie,

analizând răspunsul la notificarea Consiliului de Presă privind abaterile de la normele deontologice de asigurare a drepturilor copilului în materialele jurnalistice, semnat de directoarea Drochia TV doamna Vera Bulgaru,

analizând reportajul „Vreau la tata, vreau la mama”, difuzat la 21 octombrie 2014,

în lipsa reprezentanţilor reclamatului, care au fost informaţi despre data şi locul desfăşurării şedinţei,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[1] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[2],

             

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă apreciază efortul Drochia TV de a contribui la integrarea în familie a copiilor rămaşi fără grija părintească, însă atenţionează asupra necesităţii respectării legislaţiei în vigoare care reglementează acest proces şi asigurării drepturilor copiiilor aflaţi în situaţii cu conotaţie negativă, prevăzute de legislaţie şi de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
  2. Consiliul de Presă constată că în reportajul „Vreau la tata, vreau la mama”, postul de televiziune Drochia TV a încălcat prevederile articolelor 4.13 şi 4.16 ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (4.13 Jurnalistul protejează identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, dispute familiale, sinucideri etc.), inclusiv ca martori. În acest sens, înregistrările video şi fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identităţii minorilor; 4.16 Jurnalistul menţionează apartenenţa etnică a unei persoane doar când acest lucru este relevant din punct de vedere editorial). Astfel, redacţia nu a luat măsuri de protecţie a identităţii fetiţei despre care a afirmat că ar fi fost maltratată de mama ei; fetiţa a fost expusă direct publicului, fiindu-i adresate întrebări de natură s-o revictimizeze; în reportaj au fost prezentate unele date cu caracter personal, inclusiv numele, localitatea, precum şi informaţii irelevante despre etnia copilului, furnizate de reprezentanţii Centrului “Căldura casei”.
  3. Consiliul de Presă atenţionează Drochia TV că respectarea drepturilor copiilor este, în egală măsură, o obligaţie legală şi una deontologică, iar Legea cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei nr. 30 din 7 iulie 2013[3] impune unele interdicţii privind difuzarea informaţiei ce conţine date personale cu impact negativ asupra copiilor.
  4. Consiliul de Presă aminteşte reprezentanţilor Centrului raional de consiliere pentru copii şi familii în situaţie de risc „Căldura Casei” din oraşul Drochia (director Marin Grigoraş, asistentă socială Sorina Ababii) că furnizarea către mass-media a datelor personale despre copiii aflaţi în situaţii de risc poate cauza încălcarea drepturilor acestor copii. În comunicarea cu jurnaliştii, Consiliul de Presă recomandă Centrului „Căldura Casei” să utilizeze Regulamentul privind modul de comunicare a informaţiilor ce se referă la copii de către personalul din sistemul de asistenţă socială cu competenţe în domeniul protecţiei copilului şi autorităţile tutelate locale[4], aprobat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
  5. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, 18 decembrie 2014

Inapoi

Noutăți recente

  • A fost publicată Rezoluția Forumului Mass-Media 2024

    citeste mai mult
  • REZOLUŢIA FORUMULUI MASS-MEDIA DIN REPUBLICA MOLDOVA 2024

    citeste mai mult
  • A fost publicată versiunea actualizată a CODULUI DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI DIN REPUBLICA MOLDOVA

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?