logo
Decizie "Cu privire la examinarea autosesizării în cazul publicării unui articol care încalcă normele deontologice jurnalistice de documentare şi prezentare a informaţiei şi ar putea instiga la ură interetnică"
2016-08-23 18:01:06

Autosesizându-se în şedinţa publică din 23 august 2016, urmare a unor sesizări transmise de mai mulţi consumatori de produse media, privind publicarea de către portalul Kp.md şi ziarul «КП в Молдове» a articolului «Жительницу Кишинева избили в поликлинике за то, что она говорила на русском!» care ar încălca normele deontologice jurnalistice de documentare şi prezentare a informaţiei şi ar putea instiga la ură interetnică,

examinând articolele «Жительницу Кишинева избили в поликлинике за то, что она говорила на русском!»[1] (traducere: „O locuitoare a Chişinăului a fost bătută în policlinică pentru că vorbea în limba rusă!”), publicat pe site-ul www.kp.md (16 iulie 2016) şi în ziarul «КП в Молдове» (18 iulie 2016, pagina 3) şi «Подробности избиения жительницы Кишинева за то, что она говорила на русском: «Он плюнул ей в лицо, а потом кинулся в драку!»[2] (traducere: „Detalii despre cum a fost bătută o locuitoare a Chişinăului pentru că vorbea în limba rusă: „El a scuipat-o în faţă, apoi s-a repezit la bătaie!”), publicat pe site-ul www.kp.md la 20 iulie 2016,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[3] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[4],

      

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă constată că în articolul «Жительницу Кишинева избили в поликлинике за то, что она говорила на русском!», publicat la rubrica «Общество» pe portalul Kp.md la 16 iulie 2016 şi în ziarul «КП в Молдове» la 18 iulie 2016, au fost încălcate prevederile deontologice de acurateţe în prezentarea informaţiilor, verificarea faptelor, separarea faptelor de opinii, inclusiv articolele 2.1 (Jurnalistul prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor), 2.2 (Jurnalistul solicită opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect), 2.5 (Jurnalistul verifică, de regulă, informaţiile din două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informaţiile despre care, în urma verificărilor, are convingerea că sunt veridice), 2.7 (Jurnalistul face o distincţie clară între fapte şi opinii şi nu-şi prezintă propriile opinii drept fapte). Astfel, informaţia a fost prezentată dezechilibrat, dintro singură sursă şi fără a fi verificată, iar autorul a făcut afirmaţii generalizatoare fără acoperire factuală şi în baza unui caz pe care nu l-a documentat în momentul publicării, prezentându-şi propriile opinii subiective drept fapte. În articolul «Подробности избиения жительницы Кишинева за то, что она говорила на русском: «Он плюнул ей в лицо, а потом кинулся в драку!», publicat la rubrica «Общество» pe portalul Kp.md la 20 iulie 2016, de asemenea au fost încalcate normele deontologice de prezentare echilibrată a informaţiei bine documentate şi de distincţie clară a faptelor de opinii.
  2. Consiliul de Presă constată utilizarea în articolul «Жительницу Кишинева избили в поликлинике за то, что она говорила на русском!», care relatează o situaţie controversată de conflict, a unei fotografii din arhivă în care sunt suprinşi oameni care nu au nicio legătură/implicare în situaţia descrisă, ceea ce încalcă drepturile persoanelor din imagine, prezentându-le într-un context negativ clar.
  3. Consiliul de Presă consideră că modul de prezentare de către redacţia ziarului «КП в Молдове» a acestui presupus incident vine în contradicţie cu obligaţia deontologică a jurnalistului de a prezenta realitatea fără a o distorsiona, exercitându-şi profesia în scopul servirii interesului public, şi ar putea avea ca efect instigarea la ură interetnică în Republica Moldova.
  4. Consiliul de Presă recomandă redacţiei ziarului «КП в Молдове» să evite abordări editoriale unilaterale în reflectarea subiectelor sensibile şi să asigure documentarea temeinică şi din surse diferite, înainte de publicare, a cazurilor relatate.
  5. Consiliul de Presă recomandă redacţiei ziarului «КП в Молдове» să excludă din articolul publicat pe site fotografia în care sunt surpinşi oameni care nu au legătură cu cazul descris şi să ia măsuri editoriale pentru a asigura echilibrul şi echidistanţa editorială a reflectării situaţiei respective.
  6. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, Republica Moldova

nr. 04 din 23 august 2016

 

 

Inapoi

Noutăți recente

  • CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA APRILIE 2024 - MARTIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?