logo
Decizie ”Cu privire la examinarea cererii prealabile a doamnei Lilia Vasilevici”
2015-04-23 23:19:41

Examinând în şedinţa publică din 23 aprilie 2015 copia cererii prealabile, depusă de doamna Lilia Vasilevici în adresa Jurnal Trust Media, în care se solicită dezminţirea unor informaţii difuzate în jurnalul de ştiri al postului de televiziune Jurnal TV la 30 ianuarie 2015 şi publicate pe site-ul www.jurnal.md,întitulate „Vasilevici riscă să fie demisă”, care nu ar corespunde adevărului şi îi lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională, şi exprimarea scuzelor publice din partea instituţiei mass-media,

bazându-se pe prevederile Regulamentului de activitate a Consiliului de Presă[1],

 

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă îşi declină competenţa de examinare a cererii prealabile a doamnei Lilia Vasilevici, deoarece Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă prevede examinarea extra-judiciară a plângerilor (art. 18 din Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă: Persoanele care au depus plângere în adresa Consiliului privind încălcarea normelor deontologice de către mass-media/jurnalişti se obligă să nu atace în instanţa de judecată problema care constituie subiectul plângerii depuse la Consiliu, până la adoptarea unei decizii de către Consiliu pe marginea plângerii respective), iar transmiterea cererii prealabile în baza Legii cu privire la libertatea de exprimare nr. 64 din 23 aprilie 2010 presupune alegerea de către reclamant a căii judiciare de examinare a litigiului.
  2. Consiliul de Presă constată practica tot mai frecventă de publicare în materialele jurnalistice a unor acuzaţii, lansate inclusiv de persoane cu funcţii de răspundere, în adresa altor persoane, fără a solicita şi a oferi dreptul la replică persoanelor acuzate. Consiliul de Presă atenţionează jurnaliştii şi instituţiile mass-media din Republica Moldova că asemenea practici încalcă prevederile deontologice care obligă jurnaliştii să prezinte informaţiile într-o manieră onestă şi echilibrată, să solicite opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect şi să respecte principiul conform căruia orice persoană vizată direct într-un material are dreptul la replică (articolele 2.1, 2.2 şi 2.12 ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova).
  3. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, 23 aprilie 2015

Inapoi

Noutăți recente

  • TERMEN EXTINS: CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA MAI 2024 - APRILIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?