logo
Decizie ”Cu privire la sesizarea Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului Chişinău împotriva ziarului „Jurnal de Chişinău”
2014-12-18 22:50:10

Examinând în şedinţa publică din 18 decembrie 2014 sesizarea Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului Chişinău, semnată de doamna Svetlana Chifa, în care se reclamă că în articolul „Părinţi de dragul proiectului”, publicat în ziarul „Jurnal de Chişinău” la 24 octombrie 2014 (autoare: Victoria Popa), a fost lezată demnitatea copiilor şi a părinţilor vizaţi, nu au fost respectate prevederile legale şi deontologice de protecţie a minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă, iar articolul poate avea efecte negative asupra stării psihologice a copiilor vizaţi şi le aduce prejudicii morale,

analizând răspunsul la notificarea Consiliului de Presă, semnat de doamna Victoria Popa, reporteră la ziarul „Jurnal de Chişinău”, autorizată de redactorul-şef al publicaţiei doamna Rodica Mahu,

analizând articolul „Părinţi de dragul proiectului”, publicat în ziarul „Jurnal de Chişinău” şi pe site-ul www.jc.md,

în lipsa reprezentanţilor părţilor, care au fost informaţi despre data şi locul desfăşurării şedinţei,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[1] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[2],

             

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă apreciază efortul ziarului „Jurnal de Chişinău” de a investiga problemele reintegrării în familiile biologice a copiilor care au fost anterior instituţionalizaţi în şcolile-internat şi consideră că în articolul „Părinţi de dragul proiectului” au fost abordate unele aspecte importante ale reformelor în acest domeniu. Totodată, Consiliul de Presă atenţionează asupra necesităţii asigurării drepturilor copiiilor aflaţi în situaţii cu conotaţie negativă, prevăzute de legislaţia în vigoare şi de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
  2. Consiliul de Presă constată că în articolul „Părinţi de dragul proiectului”, Redacţia ziarului „Jurnal de Chişinău” nu a luat măsuri de protecţie efectivă a identităţii copiilor aflaţi într-o situaţie de risc. Astfel, au fost indicate numele părinţilor, vârsta copiilor, liceul şi clasele unde aceştia învaţă, contrar prevederilor articolului 4.13 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, care obligă jurnaliştii să protejeze identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă.
  3. Consiliul de Presă atrage atenţia Redacţiei ziarului „Jurnal de Chişinău” că respectarea drepturilor copiilor este, în egală măsură, o obligaţie legală şi una deontologică, iar Legea cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei nr. 30 din 7 iulie 2013[3] impune unele interdicţii privind difuzarea informaţiei ce conţine date personale cu impact negativ asupra copiilor.
  4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, 18 decembrie 2014

 

 

 

 

 

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?