logo
Opriți exploatarea imaginii copiilor în scopuri politice!
2018-04-07 15:33:15

Scrisoare deschisă către Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu

Stimată doamnă Avocat al Poporului,

în ultimele zile, în ajunul Paștelui ortodox, unii politicieni și partide au afișat pe rețelele de socializare sau în presă fotografii în care apar împărțind daruri familiilor nevoiașe. În unele texte care însoțesc fotografiile se vorbește despre sărăcia și vulnerabilitatea persoanelor la care se merge cu daruri, în alte cazuri acest lucru este clar din imagini. Astfel, publicului îi sunt prezentați copii trăind în condiții precare și sunt divulgate date din viața familiei și a părinților.

Asemenea acte de exploatare a imaginii copiilor în scop de promovare politică reprezintă încălcări grave ale legislației care protejează drepturile copiilor, or, orice expunere publică este permisă doar dacă nu dăunează interesului superior al copilului. În cazurile menționate, divulgarea identității și prezentarea intenționată într-un context care să genereze milă și compasiune pot afecta interesul superior al copilului, și anume dezvoltarea lui într-un mediu prietenos și de securitate. Acești copii devin vulnerabili la discriminare și stigmatizare.

Exploatarea imaginii copilului în campanii de promovare politică reprezintă o sfidare a normelor de bun simț și trebuie oprită. Afișându-și propria bunăstare, politicienii profită astfel de statutul de vulnerabilitate al familiilor.

Consiliul de Presă condamnă astfel de acțiuni de promovare și vă îndeamnă să luați atitudine, în calitatea dumneavoastră de Avocat al Poporului, abilitat cu protecția drepturilor copiilor.

Totodată, Consiliul de Presă face apel către instituțiile mass-media să nu publice fotografii în care apar politicieni ce oferă daruri copiilor aflați în dificultate sau să protejeze identitatea beneficiarilor atât prin prelucrarea fotografiilor, cât și prin formularea textelor.  

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?