Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei reprezintă, de două luni, cel mai important subiect de pe agenda publică, iar mass-media, inclusiv din Republica Moldova, face tot posibilul pentru a-și informa publicul cât mai rapid cu putință. Rețelele de socializare sunt unul dintre canalele de comunicare cu publicul, iar media le utilizează pentru a informa, a primi feedback și a genera dezbateri. Consiliul de Presă constată cu îngrijorare că în ultimele luni prin intermediul comentariilor de pe paginile oficiale ale unor instituții de presă de pe rețelele de socializare au fost distribuite mesaje care incită la discriminare, discurs de ură, injurii și care promovează războiul.
În calitate de structură națională de autoreglementare în domeniul mass-media, menită să promoveze jurnalismul calitativ și etic, Consiliul de Presă le reamintește jurnaliștilor și editorilor media din Republica Moldova că moderarea comentariilor la știri/articole pe site-uri și pe rețelele sociale este, deopotrivă cu conținutul jurnalistic, responsabilitatea editorială a redacției. Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova prevede (art. 2.40) că „instituțiile mass-media, în administrarea paginilor web, precum și a celor de pe rețelele de socializare, nu-și permit și nu acceptă nici din partea publicului, în reacții (comentarii), derogări de la normele legale și cele deontologice”. Este o obligație deontologică valabilă mereu, nu doar pe timpuri de criză.
Fiecare redacție alege individual dacă își lasă deschis spațiul pentru comentarii sau îl închide. Însă, din moment ce alege să permită publicarea comentariilor, redacția este obligată să-și asume responsabilitatea pentru acest conținut. Consiliul de Presă îndeamnă redacțiile să elaboreze politici interne referitoare la moderarea comentariilor plasate de utilizatori. Aceste politici ar trebui să conțină reguli privind neadmiterea discursului de ură, a atacurilor la persoană, a mesajelor discriminatorii, a injuriilor etc. De asemenea, redacțiile ar trebui să organizeze munca angajaților astfel, ca moderarea comentariilor la conținuturile plasate pe rețele să se facă în timp util, pentru a preveni răspândirea și multiplicarea comentariilor ce nu corespund normelor unei dezbateri civilizate. Atragem atenția asupra faptului că publicul poate asocia unele comentarii cu poziția instituției media, ceea ce ar putea afecta imaginea și credibilitatea redacțiilor.
Reiterând rolul mass-mediei în consolidarea democrației participative și în promovarea interesului public, Consiliul de Presă îndeamnă redacțiile să manifeste maximă prudență și să nu permită ca paginile de pe rețelele de socializare să devină tribune pentru discurs de ură, discriminare sau de promovare a războiului.
29 aprilie 2022
Noutăți recente
Apelul Consiliului de Presă către mass-media privind necesitatea respectării datelor cu caracter personal la reflectarea unor subiecte sensibile
citeste mai multTERMEN EXTINS: Consiliul de Presă anunță concurs de selectare a membrilor Consiliului de experți al Fondului pentru subvenționarea mass-mediei
citeste mai multJOI, 1 AUGUST 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE
citeste mai multSondaj
Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?