logo
Decizii
  • Ultima Decizie 2013-04-24 17:13:43

    Decizie "Cu privire la plângerea Centrului Naţional al Romilor împotriva ziarului "Komsomolskaia Pravda Moldova"

    Examinând în şedinţa publică din 24 aprilie 2013 plângerea depusă de domnul Nicolae Radiţa, preşedintele Centrului Naţional al Romilor, împotriva unor presupuse încălcări deontologice admise de ziarul „Komsomolskaia pravda Moldova” în articolul prezentat în pagina întâi a ediţiei nr. 42 din 27 martie 2013 cu denumirea „В Молдове мальчика украли цыгане?” (în traducere din limba rusă – „În Moldova un copil a fost răpit de ţigani?”) şi publicat în pagina a treia cu titlul „Мать пропавшего в Оргееве ребенка: Моего сына могли похитить цыгане!” (în traducere – „Mama copilului dispărut în Orhei: fiul meu putea fi răpit de ţigani!”), precum şi pe pagina web a ziarului[1], în care s-ar conţine mesaje care incită la ură şi violenţa rasială, precum şi modele de comportament xenofob şi discriminatoriu,

    analizând articolul contestat în plângere,

    în prezenţa reprezentantei reclamantului, domnişoara Natalia Duminica,

    în lipsa reprezentanţilor reclamatului care a fost informat despre data şi locul desfăşurării şedinţei,

    bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[3],

             

    Consiliul de Presă din Republica Moldova

    adoptă următoarea decizie:

    1. Consiliul de Presă constată că materialul „Мать пропавшего в Оргееве ребенка: Моего сына могли похитить цыгане!” (prezentat în pagina întâi cu denumirea „В Молдове мальчика украли цыгане?”), publicat în ziarul „Komsomolskaia pravda Moldova” nr. 42 din 27 martie 2013 şi pe pagina web www.kp.md, încalcă prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, inclusiv articolele 2.1 (Jurnalistul prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor), 4.15 (Jurnalistul tratează echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exerciţiul meseriei sale şi nu face discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, religie, stare socială sau orientare sexuală) şi 4.16 (Jurnalistul menţionează apartenenţa etnică a unei persoane doar când acest lucru este relevant din punct de vedere editorial). Astfel, prin titlurile articolului publicat, autorul şi instituţia mass-media au lăsat să se subînţeleagă că băiatul dispărut ar fi putut fi răpit de persoane de etnie romă, chiar dacă aceasta este doar o supoziţie emotivă a mamei băiatului dispărut şi nu are nicio bază factuală. Menţionarea în titlul materialului a presupusei etnii a presupuşilor răpitori ai copilului nu este relevantă din punct de vedere editorial, promovează stereotipurile etnice, fiind, în esenţă, discriminatorie în raport cu persoanele de această etnie.
    2. Consiliul de Presă recomandă ziarului „Komsomolskaia pravda Moldova” să redacteze titlul şi textul articolului „Мать пропавшего в Оргееве ребенка: Моего сына могли похитить цыгане!”, publicat pe pagina web www.kp.md, excluzând elementele care conţin sau induc stereotipuri etnice despre romi şi să nu mai admită publicarea unor asemenea articole.
    3. Consiliul de Presă recomandă redactorului-şef al ziarului „Komsomolskaia pravda Moldova” să instruiască suplimentar reporterii şi redactorii privind respectarea principiului deontologic al nediscriminării în materialele jurnalistice.
    4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua publicării/comunicării.

     

    Ludmila Andronic,

    preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

     

    mun. Chişinău, 24 aprilie 2013

Decizie "Cu privire la plângerea Redacţiei ziarului „SP” din municipiul Bălţi împotriva Agenţiei Informaţionale de Stat “Moldpres”

Consiliul de Presă constată încălcarea repetată de către Agenţia Informaţională de Stat „Moldpres” a prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova care stabilesc obligaţia respectării dreptului de autor şi condiţiile de preluare a materialelor jurnalistice (art. 2.4: Jurnalistul respectă dreptul de autor. Preluarea fără cost a materialelor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea preluată. În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa şi autorul informaţiei, iar în cazul portalurilor informaţionale trebuie indicat şi linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord încheiat cu deţinătorul drepturilor). Astfel, AIS „Moldpres” nu a citat sursa şi autorul informaţiilor preluate şi nu a indicat linkul direct la sursă. Utilizarea sintagmelor generale „cu trimitere la surse locale” şi „cu referire la presa din teritoriu” nu este suficientă, deoarece nu indică expres sursa informaţiilor preluate.

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?