logo
Decizii
  • Ultima Decizie 2015-06-23 00:07:06

    Decizie ”Cu privire la examinarea autosesizării împotriva postului de televiziune Canal 3”

    Autosesizându-se după semnalele din partea mai multor consumatori de produse mass-media (Alina Găină, Sorin Mereacre ş.a.) privind difuzarea de către postul de televiziune Canal 3 în emisiunea „Unitatea de gardă” a unor reportaje care conţin detalii morbide ale crimelor, detalii privind tehnicile suicidare şi încalcă drepturile minorilor,

    analizând reportajele „Trezită din somn, şi-a înjunghiat iubitul”, „Şi-a găsit iubitul strangulat în baie”, difuzate la 19 iunie 2015 de postul de televiziune Canal 3  în emisiunea „Unitatea de gardă” şi publicate pe site-ul Canal3.md, 

    analizând reportajul „Minor cu peste 20 de dosare la activ – teroarea sectorului Buiucani”, difuzat la 16 iunie 2015 de postul de televiziune Canal 3  în emisiunea „Unitatea de gardă” şi publicat pe site-ul Canal3.md,

    bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,

     

    Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

     1. Consiliul de Presă constată că reportajele „Trezită din somn, şi-a înjunghiat iubitul”, „Şi-a găsit iubitul strangulat în baie”, difuzate la 19 iunie 2015 în emisiunea „Unitatea de gardă”, inclusiv la orele de maximă audienţă, şi plasate pe site-ul www.canal3.md, încalcă prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (4.5 Jurnalistul nu furnizează publicului detaliile morbide ale crimelor, accidentelor şi catastrofelor naturale sau detaliile privind tehnicile suicidare. Aceleaşi reguli se aplică şi materialelor vizuale (fotografii, materiale video). Astfel, prezentarea cadavrelor în prim-plan, relatarea detaliată a modalităţilor de comitere a omorurilor şi focusarea pe imagini cu sânge pot afecta emoţional telespectatorii de toate vârstele, în special copiii, iar oferirea detaliilor privind modalităţile de suicid sunt puternic descurajate în toată lumea, deoarece pot provoca comportamente imitatoare ale persoanelor vulnerabile.

    2. Consiliul de Presă constată că reportajul „Minor cu peste 20 de dosare la activ – teroarea sectorului Buiucani” difuzat la 16 iunie 2015 în emisiunea „Unitatea de gardă” şi plasat pe site-ul www.canal3.md, încalcă prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, inclusiv articolul 4.13 (Jurnalistul protejează identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, dispute familiale, sinucideri etc.), inclusiv ca martori. În acest sens, înregistrările video şi fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identităţii minorilor) şi articolul 4.9 (Jurnalistul respectă prezumţia de nevinovăţie şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile împotriva sa). Astfel, postul Canal 3 a difuzat imagini needitate ale feţei copilului de 16 ani bănuit de comiterea unui furt, iar reportera l-a prezentat din perspectivă acuzatoare şi a utilizat expresii care îl stigmatizează.

    3. Consiliul de Presă recomandă proprietarilor şi editorilor Canal 3 să adapteze politica editorială a emisiunii „Unitatea de gardă” cerinţelor deontologiei profesionale jurnalistice şi să excludă cazurile de încălcare a drepturilor copiilor, de prezentare a tehnicilor suicidare şi a detaliilor morbide ale crimelor.

    4. Consiliul de Presă solicită Ministerului Afacerilor Interne să nu ofere instituţiilor mass-media imagini operative de la locul comiterii crimelor şi infracţiunilor, imagini de reconstituire a acestora, până la finalizarea anchetelor şi pronunţarea deciziilor judecătoreşti.

    5. Consiliul de Presă solicită Ministerului Afacerilor Interne să asigure protecţia identităţii minorilor şi prezumţia nevinovăţiei în informaţiile furnizate jurnaliştilor, inclusiv atunci când echipele de jurnalişti însoţesc grupurile operative ale poliţiei, în conformitate cu Instrucţiunile privind modul de comunicare a informaţiilor ce se referă la copii de către subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne, aprobate prin Ordinul MAI nr. 117 din 09.04.2014.

    6. Consiliul de Presă solicită Consiliului Coordonator al Audiovizualului să examineze corespunderea reportajelor difuzate de postul de televiziune Canal 3 în emisiunea „Unitatea de gardă” la 16 iunie 2015 şi 19 iunie 2015 prevederilor legale, inclusiv Codului audiovizualului, Codului de conduită al radiodifuzorilor, Legii cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei, şi să aplice sancţiunile prevăzute de lege.

    7. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

     

     Ludmila Andronic,

    preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

     

    mun. Chişinău, 22 iunie 2015

     

          

Decizie ”Cu privire la examinarea autosesizării împotriva site-ului Realitatea.md”

Consiliul de Presă constată că publicarea articolului „NO COMMENT! Un activist PSRM, surprins în timp ce-şi satisfăcea necesităţile fiziologice în curtea unui bloc din capitală (VIDEO)” încalcă grav principiile de bază ale deontologiei jurnalistice, stabilite în Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (1.1 Jurnalistul este persoana care îşi câştigă mijloacele de trai prin colectarea, redactarea şi publicarea de informaţii referitoare la fapte şi evenimente de interes public, cu scopul diseminării publice). Astfel, prezentarea detaliată, inclusiv în imagini video, a unei persoane care îşi satisface necesităţile fiziologice, nu răspunde interesului public, iar bunele practici jurnalistice din toată lumea descurajează astfel de publicaţii.

Consiliul de Presă consideră că decizia editorială de a publica acest material sfidează bunul simţ şi se situează sub orice standard etic general, inclusiv sub standardele etice şi deontologice ale instituţiilor mass-media profesioniste şi responsabile.

Decizie ”Cu privire la examinarea plângerii Centrului de informaţii „GENDERDOC-M” Împotriva revistei online Unica.md”

Consiliul de Presă constată că articolul „Drama copiilor crescuţi de lesbiene”, publicat de revista online www.unica.md nu încalcă prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Pentru a evita prezentarea generalizatoare şi unilaterală a subiectelor controversate, Consiliul de Presă recomandă revistei online www.unica.md să acorde o atenţie mai mare selectării surselor de documentare şi preluare a informaţiilor, precum şi formulării titlurilor articolelor.

Decizie ”Cu privire la examinarea plângerii Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova împotriva postului de televiziune Publika TV”

Consiliul de Presă constată că reportajul „Trebuie să ştii! Schimbări esenţiale în programa şcolară pentru elevii de la profilul umanist”, difuzat de postul de televiziune Publika TV şi publicat pe site-ul www.publika.md la 27 mai 2015, încalcă prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, inclusiv articolul 2.2 (Jurnalistul solicită opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect) şi parţial articolul 2.1 (Jurnalistul prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor). Astfel, reportajul a prezentat recomandările unei cercetări, pe care le-a dezbătut cu participarea pedagogilor şi a elevilor, însă nu a prezentat punctul de vedere al Ministerului Educaţiei care este autoritate publică naţională cu putere de decizie în domeniul educaţiei, inclusiv în aprobarea schimbărilor în programa şcolară (reclamantul afirmă că Publika TV nu a inclus în reportaj comentariul ministerului la această temă). În aceste condiţii, materialul jurnalistic nu este complet, iar unghiul de prezentare şi în special titlul utilizat induc ideea eronată că schimbările în programa şcolară deja au fost aprobate.

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?