logo
Decizii
  • Ultima Decizie 2016-04-13 23:04:37

    Decizie ”Cu privire la examinarea plângerii domnului Dumitru Sliusarenco împotriva publicaţiei “Timpul de dimineaţă” şi a jurnalistului Pavel Păduraru, privind încălcarea Codului Deontologic al jurnalistului în articolul „Violul de la Orhei”, o farsă inventată de societatea civilă”

    Examinând în şedinţa publică din 13 aprilie 2016 plângerea domnului Dumitru Sliusarenco, avocat, împotriva publicaţiei “Timpul de dimineaţă” şi a jurnalistului Pavel Păduraru, în care se afirmă că în articolul „Violul de la Orhei”, o farsă inventată de societatea civilă”, publicat pe pagina web www.timpul.md la 19 februarie 2016 (autor – Pavel Păduraru), sunt prezentate informaţii false sau denaturate, interpretate de autor tendenţios şi subiectiv, fiind manifestată atitudine discriminatorie faţă de victimă. Reclamantul care reprezintă victima vizată direct în materialul publicat solicită ca publicaţia „să şteargă articolul de pe pagina web www.timpul.md şi de pe alte pagini şi reţele de socializare unde a fost distribuit, să fie prezentate scuze publice victimei vizate direct în articol şi altor persoane care ar putea fi afectate de caracterul distorsionat şi discriminatoriu al informaţiilor expuse” (citate din plângere),

    analizând articolul „Violul de la Orhei”, o farsă inventată de societatea civilă”[1], publicat de pagina web www.timpul.md la 19 februarie 2016,

    constatând faptul transmiterii de către Secretariatul Consiliului de Presă pe adresa electronică a publicaţiei „Timpul de dimineaţă” a notificării, în care redacţia este anunţată despre depunerea plângerii şi despre cerinţele reclamanţilor,

    examinând răspunsul reclamatului, semnat de jurnalistul Pavel Păduraru, în care plângerea este considerată tendențioasă și lipsită de temei, precizându-se că afirmaţiile din articolul contestat se bazează pe unele fapte documentate şi investigate de jurnalist,

    audiind argumentele părţilor, care au participat la şedinţa Consiliului de Presă,     

    bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[3],

                                                         

    Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

    1. Consiliul de Presă constată încălcarea parţială de către autorul articolului „Violul de la Orhei”, o farsă inventată de societatea civilă”, publicat de pagina web www.timpul.md, a unor prevederi ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, inclusiv articolul 2.1: Jurnalistul prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor, articolul 2.7: Jurnalistul face o distincţie clară între fapte şi opinii şi nu-şi prezintă propriile opinii drept fapte, şi articolul 4.15: Jurnalistul tratează echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exerciţiul meseriei sale şi nu face discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, religie, stare socială sau orientare sexuală.
    2. Consiliul de Presă recomandă redacţiei publicaţiei periodice „Timpul de dimineaţă” şi jurnalistului Pavel Păduraru să redacteze textul publicat pe pagina web www.timpul.md, prin excluderea expresiilor şi sintagmelor care pot fi interpretate ca fiind tendenţioase şi subiective.
    3. Consiliul de Presă va elabora un set de recomandări pentru instituţiile mass-media şi jurnalişti privind reflectarea echilibrată a cazurilor de presupus viol, atenţionând profesionilştii mass-media asupra necesităţii respectării drepturilor tuturor părţilor vizate, excluderea stigmatizării victimelor şi asigurarea echilibrului editorial al relatărilor despre aceste cazuri.
    4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

    Ludmila Andronic,

    preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

     

    mun. Chişinău, Republica Moldova

    nr. 02 din 13 aprilie 2016

Decizie ”Cu privire la examinarea plângerii unui grup de părinţi şi a administraţiei Grădiniţei de copii nr. 62 din mun. Chişinău împotriva lui Oleg Brega, reprezentant Curaj TV, privind încălcarea drepturilor copiilor”

Consiliul de Presă consideră că în documentarea şi investigaţia jurnalistică a unui caz semnalat de presupusă încălcare a drepturilor civile şi a normelor legale de întreţinere a copiilor la Grădiniţa nr. 62 din sectorul Buiucani, mun. Chişinău, jurnalistul şi activistul Oleg Brega a acţionat în scopul servirii interesului public şi a interesului superior al copilului, prin publicarea unei situaţii care indică asupra unor probleme de natură să afecteze dreptul copiilor la condiţii de întreţinere demnă într-o instituţie preşcolară.

Consiliul de Presă constată că informaţia publicată de Ciraj.tv nu încalcă normele deontologice de protejare a drepturilor omului şi a identităţii minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă.

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?