logo
Decizii
  • Ultima Decizie 2012-04-27 20:04:23

    Decizie "Cu privire la plângerea domnului Paul Sanduleac împotrva site-ului www.publika.md"

    Examinând în şedinţa publică din 27 aprilie 2012 plângerea depusă de domnul Paul Sanduleac în care se solicită aprecierea deontologică a plasării pe site-ul www.publika.md, la 23 februarie 2012, a materialului „Municipiul Bălţi - o zonă interzisă pentru homosexuali”[1], titlul şi conţinutul căruia autorul plângerii le consideră eronate deoarece în decizia Consiliului Municipal Bălţi, la care se face trimitere în materialul contestat, nu se interzice prezenţa în municipiul a persoanelor cu orientate sexuală netradiţională, doar propaganda agresivă a orientărilor sexuale netradiţionale,

    vizionând reportajul contestat şi examinând decizia Consiliului Municipal Bălţi nr. 2/16 din 23.02.2012 „Cu privire la declararea municipiului Bălţi ca zonă de susţinere a Bisericii Ortodoxe din Moldova şi de neadmitere a propagandei agresive a orientărilor sexuale netradiţionale în mun. Bălţi”,

    bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,

     

    Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

    1. Se constată că la difuzarea reportajului „Municipiul Bălţi - o zonă interzisă pentru homosexuali” nu au fost încălcate prevederile Codului deontologic al jurnalistului privind acurateţea prezentării materialelor, iar afirmaţiile făcute au urmărit scopul de a accentua efectele pe care le poate avea decizia autorităţilor locale, reprezentând o exagerare acceptabilă în raport cu textul propriu-zis al deciziei Consiliului municipal Bălţi.
    2. Decizia poate fi contestată în termen de 20 de zile la fondatorii Consiliului de Presă.

     

    Ludmila Andronic,

    preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

     

    mun. Chişinău, 27 aprilie 2012

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Decizie "Cu privire la plângerea domnului Semion Nikulin împotrva site-ului www.inprofunzime.md"

În temeiul prevederilor Codului deontologic al jurnalistului, art. 2.12: Jurnalistul respectă principiul potrivit căruia orice persoană vizată direct într-un material are dreptul la replică, se recomandă administratorilor site-ului www.inprofunzime.md să-i ofere dreptul la replică domnului Semion Nikulin care a fost vizat direct în materialul video contestat prin publicarea acesteia pe site.

Decizie "Cu privire la plângerea doamnei Mariana Cebotari împotriva postului de televiziune Jurnal TV"

Se constată că, în reflectarea mediatică a sinuciderii tinerei de 18 ani din localitatea Bâc, postul de televiziune Jurnal TV a încălcat grav prevederile Codului deontologic al jurnalistului, inclusiv art. 2.1: Jurnalistul prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor, art. 2.2: Jurnalistul solicită opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect, art. 2.5: Jurnalistul verifică, de regulă, informaţiile din două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informaţiile despre care, în urma verificărilor, are convingerea că sunt veridice, art. 2.12: Jurnalistul respectă principiul potrivit căruia orice persoană vizată direct într-un material are dreptul la replică, şi art. 4.1: Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viaţă privată şi demnitate al persoanelor.  

Consiliul de Presă cere conducerii postului de televiziune Jurnal TV să iniţieze o anchetă internă şi să pedepsească editorul şi reporterul care au admis mediatizarea neprofesionistă a acestui subiect.

Decizie "Cu privire la încălcarea prevederilor Codului deontologic în reflectarea mediatică a sinuciderii minorei de 12 ani din localitatea Negureni"

Se constată că, în reflectarea mediatică a sinuciderii unei minore de 12 ani din localitatea Negureni, raionul Teleneşti, posturile de televiziune PRO TV Chişinău, Jurnal TV şi Prime TV au încălcat prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, inclusiv art 2.1: Jurnalistul prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor, art. 2.5: Jurnalistul verifică, de regulă, informaţiile din două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informaţiile despre care, în urma verificărilor, are convingerea că sunt veridice, art. 4.1: Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viaţă privată şi demnitate al persoanelor, art. 4.5: Jurnalistul nu furnizează publicului detaliile morbide ale crimelor, accidentelor şi catastrofelor naturale sau detaliile privind tehnicile suicidare. Aceleaşi reguli se aplică şi materialelor vizuale (fotografii, materiale video) şi art. 4.13: Jurnalistul protejează identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, dispute familiale, sinucideri etc.), inclusiv ca martori. În acest sens, înregistrările video şi fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identităţii minorilor.

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?