logo
Decizii
  • Ultima Decizie 2019-12-30 21:55:57

    Decizie "Cu privire la examinarea plângerii domnilor Alexandr Abramciuc, Oleg Pravdiuk şi Denis Melniciuc împotriva portalurilor Enews.md şi Kp.md"

     

    Examinând în şedinţa publică din 19 decembrie 2019 plângerea domnilor Alexandr Abramciuc, Oleg Pravdiuk şi Denis Melniciuc împotriva portalurilor Enews.md şi Kp.md, depusă prin intermediul avocatului mandatat domnul Nicolae Botnari, în care se afirmă că în articolul "Представитель ФИБА Синан Тазе спас баскетбольный турнир в Молдове от международного скандала", publicat la 21 iulie 2019 de portalul Enews.md şi preluat la 29 iulie 2019 de portalul Kp.md cu trimitere la Enews.md, se conţin afirmaţii false şi defăimătoare în următoarele afirmaţii: "К примеру, там находилось сразу два фигуранта уголовного дела, возбужденного по подозрению в организации договорных баскетбольных матчей. Один из них - представитель молдавской делегации Олег Правдюк, а второй - Денис Мельничук", "Присутствовал и президент Федерации баскетбола Молдовы Александр Абрамчук, проходящий по статье «Пассивная коррупция»"; în articol nu este prezentată nicio probă a acestor afirmaţii, informaţia nu a fost verificată, iar persoanelor vizate direct nu le-a fost oferit dreptul la replică; ulterior, ştirea reclamată a fost exclusă de pe portalul Enews.md, însă ea este activă pe portalul Kp.md; reclamanţii au anexat la plângere copiile unor scrisori de la Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Generală care confirmă că reclamanţii nu au calitate procesuală în cadrul unor dosare penale, iar prin ordonanţa procurorului în Procuratura Anticorupţie din 12.07.2019 a fost dispus refuzul de începere a urmăririi penale după examinarea unor materiale privind acţiunile presupus a fi ilegale ale conducerii Federaţiei moldoveneşti de baschet şi a unor jucători din lotul naţional, manifestate prin trucarea meciurilor de baschet, deoarece nu există faptul înfracţiunii; reclamanţii solicită "modificarea respectivei ştiri cu exluderea informaţiilor calomnioase ori excluderea completă de pe site, dacă modificarea este imposibilă şi prezentarea scuzelor publice către cetăţenii vizaţi" (citat din plângere);

    acceptând examinarea plângerii prin derogare de la prevederile literei a) din Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă;

    în prezenţa reclamanţilor Alexandr Abramciuc, Oleg Pravdiuk şi a avocatului acestora Nicolae Botnari, care au răspuns la întrebările membrilor Consiliului de Presă;

    în lipsa reprezentanţilor redacţiilor reclamate, care au fost informate despre depunerea plângerii şi despre data şi locul desfaşurării şedinţei publice a Consiliului de Presă prin invitaţii transmise la adresele electronice disponibile;

    analizând articolul "Представитель ФИБА Синан Тазе спас баскетбольный турнир в Молдове от международного скандала"[1], publicat la 29 iulie 2019 de portalul Kp.md;

    bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[3],

                    

    Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

    1. Consiliul de Presă ia act de faptul că redacţia portalului Enews.md a retras de pe site articolul reclamat.
    2. Consiliul de Presă constată că la publicarea articolului "Представитель ФИБА Синан Тазе спас баскетбольный турнир в Молдове от международного скандала" redactiile Enews.md şi Kp.md au încălcat prevederile deontologice de documentare şi prezentare a informatiei, prevăzute în Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, inclusiv articolul 2.1: Jurnalistul colectează informaţie în mod etic și legal. În colectarea informaţiei de interes public  jurnalistul se asigură de fiecare dată că între drepturile sale şi drepturile persoanelor vizate în produsele sale mediatice există un echilibru rezonabil; articolul 2.9: Jurnalistul trebuie să obţină şi să prezinte opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea; articolul 2.16: Jurnalistul verifică, de regulă, informaţiile din cel puţin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informaţiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice; articolul 3.10: Jurnalistul respectă prezumţia de nevinovăţie şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile împotriva sa.
    3. Consiliul de Presă le reaminteşte redacţiilor portalurilor Enews.md şi Kp.md despre obligaţia deontologică de a corecta erorile, de a elimina informaţiile false şi de a le oferi dreptul la replică persoanelor vizate direct în materialele jurnalistice, prevăzute în Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, articolul 2.31: Jurnalistul are datoria să corecteze erorile faptice descoperite în cel mai scurt timp, publicând rectificări, uşor de identificat. Mass-media online, în cazul corectării erorilor, trebuie să specifice că produsul jurnalistic a fost modificat şi/sau completat, indicând data modificării/completării; articolul 2.32: În cazul în care descoperă că a publicat o informaţie falsă sau manipulatoare, instituţia mediatică anunţă operativ despre acest fapt şi elimină respectiva informaţie cu scuzele de rigoare faţă de public şi, după caz, faţă de persoana sau persoanele vizate direct  si articolul 2.33: Jurnalistul respectă principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informaţia inexactă sau să infirme informaţia. Dreptul la replică este asigurat doar dacă persoana vizată face referiri la fapte concrete din produsul jurnalistic, replica are dimensiuni rezonabile, nu aduce acuzaţii împotriva unei terţe părţi şi este formulată în termeni decenţi.
    4. Consiliul de Presă le recomandă reclamanţilor să solicite dreptul la replică privind afirmaţiile care nu corespund adevărului din articolul "Представитель ФИБА Синан Тазе спас баскетбольный турнир в Молдове от международного скандала", iar redacţiei Kp.md – să ofere dreptul la replică în condiţiile prevăzute de articolul 2.33 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
    5. Consiliul de Presă le recomandă redacţiilor portalurilor Enews.md şi Kp.md să asigure respectarea prevederilor de transparenţă, prevăzute de Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, articolul 2.37: Instituţiile mass-media indică adresa, politica editorială, datele de contact, proprietarii/beneficiarii finali şi sunt încurajate să publice sursele de finanţare, pentru a asigura transparenţa.
    6. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării textului deciziei.

     

    Viorica Zaharia,

    preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

Decizie "Cu privire la examinarea plângerii domnului Artur Gurău împotriva portalului Agora.md"

1. Consiliul de Presă ia act de faptul că redacţia portalului Agora.md a recunoscut şi a remediat parţial greşeala admisă la preluarea imaginilor de pe contul de Instagram al domnului Artur Gurău. 

2. Consiliul de Presă ia act de disponibilitatea redacţiei portalului Agora.md, confirmată în sedinţa Consiliului de Presă, de a asigura corespunderea titlului cu conţinutul materialului jurnalistic, pentru a nu induce publicul în eroare (articolul 2.11 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova). 

3. Consiliul de Presă recomandă redacţiei portalului Agora.md să respecte normele deontologice de preluare a conţinuturilor (texte şi imagini/fotografii), prevăzute în articolul 2.12 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova: Jurnalistul respectă dreptul de autor. Preluarea fără cost a materialelor jurnalistice se realizează în condiţiile stabilite de autor sau de instituţia media. În asemenea cazuri, trebuie citată sursa şi autorul informaţiei, iar în cazul mass-media online trebuie indicat şi linkul direct la sursă, în primul alineat al textului. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile impuse, solicitate, prevăzute de deţinătorul drepturilor.

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?