logo
Decizii
  • Ultima Decizie 2023-02-21 14:05:23

    Decizie „Cu privire la plângerea domnului Alexandru Vișan împotriva ziarului „Unghiul”

    Examinând în şedinţa din 02 februarie 2023 plângerea domnului Alexandru Vișan, în care se solicită evaluarea respectării prevederilor Codului deontologic al jurnalistului de către ziarul „Unghiul” la documentarea și publicarea pe pagina web Unghiul.com a articolului „Comunicat de presă: Încă un dosar de malpraxis, trimis în instanța de judecată din Ungheni”[1] (28 decembrie 2022). Reclamantul afirmă că indicarea inițialelor numelui și prenumelui său în calitate de victimă (citat din plângere): „m-a făcut identificabil în raport cu cei din jur, făcându-mă să mă simt și mai mult victimizat”. De asemenea, din spusele reclamantului, în articol au fost indicate inițialele „A.A.” ale medicului chirurg al IMSP Spitalul raional Ungheni, implicat în acest presupus caz de malpraxis, ceea ce a dus la identificarea singurului medic chirurg din acest spital cu aceste inițiale – Andrei Alexeev, care însă nu a acordat asistență medicală reclamantului și nu este vizat în acest dosar penal. Reclamantul acuză redacția că nu s-a documentat din surse veridice și nu a luat legătură cu mama sa, în calitate de reprezentantă legală a pacientului care era minor la data când au avut loc faptele investigate în dosarul penal. Reclamantul solicită dezmințirea de către redacția „Unghiul” a informației publicate în articolul „Comunicat de presă: Încă un dosar de malpraxis, trimis în instanța de judecată din Ungheni” în partea care îl vizează pe el și pe medicul identificabil cu inițialele „A.A.”, prezentarea scuzelor de către redacție, prin publicarea dezmințirii și a scuzelor pe pagina web,

    examinând răspunsul redacției ziarului „Unghiul”, semnat de doamna Natalia Rîbcic-Morari, redactor-șef adjunct, la notificarea nr. 01/01 din 27 ianuarie 2023, transmisă de Secretariatul Consiliului de Presă, în care redacția explică că a publicat integral comunicatul de presă transmis de Procuratura raionului Ungheni despre un caz de malpraxis trimis în instanța de judecată. „În prealabil am fost sunați de procurorul-șef, Dumitru Triboi, care ne-a explicat că a utilizat acronime în cazul celor doi medici, unul fiind medic de gardă la secția de primiri urgente (A.A) și altul fiind medic chirurg (Y.Z.), urmărind scopul respectării prevederilor art.8, alin(1) Cod Procedură penală – prezumția nevinovăției. În cazul victimei procurorul ne-a declarat că acronimele sunt reale, mama sa fiind de acord să apară” (citat din răspunsul redacției la notificarea Consiliului de Presă). Redacția a mai comunicat că ulterior publicării comunicatului original al Procuraturii, pe 10 ianuarie 2023, domnul Andrei Alexeev, medic chirurg la  IMSP Spitalul Raional Ungheni, a cerut explicații de la redacție privind apariția acronimelor sale „A.A.” în materialul publicat, iar redacția în aceeași zi a schimbat acronimele indicate în comunicatul Procuraturii, atât ale medicilor implicați, cât și ale victimei. La 24 ianuarie 2023, după depunerea plângerii din partea lui Alexandru Vișan, reprezentanții redacției au discutat cu Alexandru și cu mama sa, propunându-le ca redacție să scrie o explicație și să-și ceară scuze de la Alexandru, însă ei au spus că își retrag plângerea, deoarece el nu se simte victimizat în acel material. Redacția a transmis Consiliului de Presă scrisoarea semnată de Alexandru Vișan la 25 ianuarie 2023, în care acesta confirmă că își retrage plângerea împotriva ziarului „Unghiul”,

    în lipsa reprezentanților părților, care au fost informați despre data și ora examinării plângerii și au fost invitați să se conecteze online la ședința Consiliului de Presă,

    analizând articolul „Comunicat de presă: Încă un dosar de malpraxis, trimis în instanța de judecată din Ungheni”, publicat pe pagina electronică Unghiul.com la 28 decembrie 2022, cu modificările ulterioare, și documentele transmise de redacție (originalul comunicatului de presă al Procuraturii Ungheni, semnat de procurorul-șef Dumitru Triboi; scrisoarea semnată de Alexandru Vișan, datată cu 25.01.2023, prin care acesta își retrage plângerea),

    constatând că redacția a modificat conținutul articolului reclamat în corespundere cu solicitarea reclamantului,

    bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[3],

                                   

    Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

    1. Consiliul de Presă întrerupe examinarea plângerii domnului Alexandru Vișan împotriva ziarului „Unghiul” deoarece încălcările semnalate au fost remediate de redacție.
    2. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării textului deciziei.

     

    Viorica Zaharia,

    preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

     

    mun. Chişinău, Republica Moldova

    nr. 07 din 02 februarie 2023

Decizie „Cu privire la plângerea domnului Vasile Secrieru împotriva TV NORD”

Consiliul de Presă constată încălcarea de către Tvn.md, la documentarea și publicarea reportajului „Consiliul Raional Rîșcani a împuternicit un avocat pentru a reprezenta drepturile…”, a prevederilor articolului 2.9 (Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea) și ale articolului 2.16 (Jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice) din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Decizie „Cu privire la plângerea domnului Rosian Vasiloi împotriva Jurnal.md și a jurnalistului Pavel Păduraru”

Consiliul de Presă constată încălcarea de către portalul Jurnal.md și autorul Pavel Păduraru, la documentarea și publicarea articolului „SCANDAL. Afacerea ascunsă cu bărbați din Ucraina ar putea să-i facă milionari pe polițiștii noștri de frontieră?”, a prevederilor articolului 2.7 (Jurnalistul pune la îndoială orice informație colectată), articolului 2.9 (Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea), articolului 2.16 (Jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice) și ale articolului 2.19 (Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte) din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Decizie „Cu privire la plângerea domnului Ion Ceban împotriva portalului Deschide.md”

Consiliul de Presă a examinat materialul jurnalistic „Dodon, Șor și Ceban încearcă să diminueze importanța sancțiunilor americane și acuză guvernarea PAS că a „influențat” SUA”, publicat de portalul Deschide.md la 27 octombrie 2022, și nu a constatat încălcări ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Decizie „Cu privire la plângerea domnului Ion Ceban împotriva portalului ReplicaMedia.md”

Consiliul de Presă constată că, la publicarea articolului reclamat de domnul Ion Ceban, portalul ReplicaMedia.md a încălcat prevederile articolului 2.11 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (Jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare).

Decizie „Cu privire la plângerea domnului Ion Ceban împotriva portalului Noi.md”

Consiliul de Presă constată încălcarea de către portalul Noi.md, la documentarea și publicarea articolului reclamat de domnul Ion Ceban, a prevederilor articolului 2.9 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea), deoarece nu a prezentat și reacția/punctul de vedere al celui vizat, Ion Ceban.

Decizie „Cu privire la plângerea domnului Ion Ceban împotriva portalului ZiarulNational.md”

Consiliul de Presă constată încălcarea de către portalul ZiarulNational.md a prevederilor articolului 2.9 din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea), deoarece în articolul „Igor Dodon și MAN-ul lui Ion Ceban, finanțați de serviciile speciale RUSEȘTI. Gavrilița: „În „Global Magnitsky Act” sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ILEGAL în timpul campaniilor electorale - Dodon și MAN” nu a prezentat și reacția/punctul de vedere al celui vizat, Ion Ceban.

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?