logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2010-05-27 16:22:00

    Cea mai cunoscută prezentatoare de ştiri din Italia şi-a dat demisia din cauza lui Berlusconi

    Maria Luisa Busi, prezentatoarea telejurnalului de seară TG1 al postului naţional de televiziune a intrat în conflict cu producătorului TG1, Augusto Minzolini, numit de presa italiană "omul prim-ministrului". Potrivit jurnaliştilor, el a impus pentru ştiri politica pro-Berlusconi, încălcând, astfel, normele deontologiei jurnalistice. Într-un interviu, acordat în februarie unui cotidian italian, Busi a declarat că nu se mai regăseşte în linia editorială a celei mai importante emisiuni de ştiri. Ea l-a acuzat pe Minzolini că acesta încearcă, prin intermediul ştirilor, să restabilească imaginea "şifonată" a lui Berlusconi, amintind de prezentarea denaturată a urmărilor cutremurului din Aquila şi de ascunderea afacerilor dubioase făcute acolo după seism de apropiaţii premierului.Anul trecut, Reporters sans Frontieres a denunţat faptul că "Berlusconi nu ezită să facă uz de puterea sa politică şi economică pentru a nu lăsa informaţia să circule liberă".Relaţia lui cu presa s-a tensionat după ce acesta a venit la putere pentru un al patrulea mandat, iar jurnaliştii nu au ezitat să scrie despre afacerile de corupţie şi scandalurile în care Berlusconi era implicat.UNIMEDIA precizează că în martie curent, un jurnalist italian a fost scos de guler afară din sala de conferinţe, după ce a îndrăznit să-i pună lui Berlusconi o întrebare incomodă. În...

Doi reprezentanţi ai Consiliului de Presă din Moldova participă la adunarea anuală a Alianţei Europene a Consiliilor de Presă

În perioada 4-5 noiembrie 2010, la Amsterdam (Olanda) se desfăşoară adunarea anuală a Alianţei Europene a Consiliilor de Presă (AIPCE). Această alianţă întruneşte consiliile de presă şi alte structuri de autoreglementare a instituţiilor mass-media din 32 de ţări ale lumii. La adunarea anuală de la Amsterdam participă şi doi reprezentanţi ai Consiliului de Presă din Republica Moldova.

Principala temă care va fi examinată la adunarea anuală a AIPCE vizează materialele publicate în reţeaua Internet şi comentariile plasate de utilizatori în contextul plângerilor din partea cetăţenilor care parvin în adresa consiliilor de presă din diferite ţări. Reamintim că anterior Consiliul de Presă din Moldova le-a cerut instituţiilor mass-media să ia măsuri suplimentare pentru moderarea mesajelor (sms şi comentarii la articolele de pe site-uri) care conţin atac direct la persoană, declaraţii xenofobe, limbaj licenţios, alte texte cu caracter discriminator şi defăimător.

 

CODdiscutii.JPG

Codul deontologic al jurnaliştilor va fi modificat

Consiliul de Presă şi Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova, cu sprijinul programului comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei, desfăşoară mese rotunde la Chişinău, Bălţi şi Cahul, pentru modificarea Codului deontologic al jurnalistului, transmite Info-Prim Neo.

Proiectul va fi propus reprezentanţilor breslei şi societăţii civile pentru discuţii, a declarat Dumitru Lazur, coordonator de programe în cadrul Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei. 

După elaborarea Codului, vor fi iniţiate campanii de informare a jurnaliştilor, dar şi a cetăţenilor, despre prevederile documentului. Vor fi elaborate broşuri şi spoturi video care vor promova jurnalismul responsabil. ,,În final sperăm că reprezentanţii diferitelor asociaţii de presă vor cădea de acord asupra unui document final, un cod deontologic completat al jurnaliştilor din Moldova, care ar fi ancorat la realităţile prezente ale media”, a mai subliniat Dumitru Lazur. 

Tallin 13.09.2010.jpg

Consiliile de Presă din Moldova şi Estonia fac schimb de experienţă

Tallinn, 13 Septembrie 2010 – Membrii Consiliului de Presă din Republica Moldova studiază experienţa Consiliului de Presă din Estonia în domeniul autoreglementării mass-media în cadrul unei vizite de studiu, organizată în cadrul Programului Comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei „Programul privind Susţinerea Democraţiei în Moldova” (componenta – Sprijin pentru dezvoltarea mass-media pluraliste).

Evenimentul a început astăzi cu prezentarea activităţii Consiliului de Presă din Estonia. Preşedintele Consiliului de Presă din Estonia, Sulev Valner, le-a oferit colegilor din Republica Moldova sfaturi privind examinarea plângerilor împotriva mass-media privind încălcarea Codului de Etică al jurnalistului. Ludmila Andronic, preşedinta Consiliului de Presă din Moldova, a declarat că este sigură că vizita de studiu în Estonia va fi utilă pentru dezvoltarea ulterioară a Consiliului de Presă din Moldova ca mecanism de autoreglementare a mass-media.

ANUNŢ: Joi, 1 iulie 2010, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă

Şedinţa ordinară a Consiliului de Presă din R. Moldova va avea loc joi, 1 iulie 2010, cu începere de la 13.00, în sala de şedinţe a Centrului “Contact” (Chişinău, str. Bucureşti 83).

APEL către instituţiile mass-media din Republica Moldova

Consiliul de Presă din Republica Moldova face apel către instituţiile mass-media din ţară să împiedice difuzarea mesajelor cu caracter defăimător în comentariile plasate de vizitatori pe paginile electronice şi prin sms-urile expediate în timpul emisiunilor în direct.

Consiliul de Presă solicită ca mass-media să ia măsuri suplimentare pentru moderarea mesajelor (sms şi comentarii la articolele de pe site-uri) care conţin atac direct la persoană, declaraţii xenofobe, limbaj licenţios, alte texte cu caracter discriminator şi defăimător. În acest fel, vor fi evitate potenţiale cauze de învinuire de defăimare prin intermediul mass-media, iar instituţiile de presă vor face dovada responsabilităţii în faţa publicului.