logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2011-10-31 17:01:00

    Dialog public privind respectarea prezumţiei nevinovăţiei în mass-media

    Secretariatul Consiliului de Presă din Republica Moldova a invitat la dezbateri jurnalişti, editori, reprezentanţi ai instituţiilor de drept, avocaţi, ONG-işti, alte persoane interesate. Cei prezenţi au fost antrenaţi în discuţii privind prezumţia nevinovăţiei ca garanţie constituţională, dar şi ca normă deontologică jurnalistică, interacţiunea dintre jurnalişti şi reprezentanţi ai organelor de drept, jurişti, avocaţi în mediatizarea unor presupuse infracţiuni, cazuri de încălcare a principiului prezumţiei nevinovăţiei de către unele instituţii mass-media, impactul greşelilor jurnalistice asupra actului justiţiei şi asupra persoanelor anchetate prin prisma asigurării dreptului la un proces echitabil etc. La aceste teme au vorbit: Ludmila Andronic, preşedinta Consiliului de Presă, Petru Macovei, secretarul Consiliului de Presă, avocaţii Vitalie Zama şi Vitalie Postolache, Aneta Grosu, redactor-şef la „Ziarul de Gardă”. Avocatul Vitalie Postolache a prezentat rezultatele unei monitorizări proprii a mass-media privind respectarea prezumţiei nevinovăţiei. El a dat citire la o serie de articole din mass-media naţională, în care jurnaliştii încalcă această normă. La rândul lor, jurnaliştii prezenţi la dezbatere au specificat că de multe ori, informaţiile apărute în presă sunt preluate din comunicatele oficiale ale instituţiilor de drept. În concluzie la cele discutate, cei prezenţi au căzut de acord ca astfel de subiecte trebuie să fie abordate cu atenţie maximă,...

Cameraman al „Jurnal” TV, agresat în centrul Chişinăului

Cameramanul Ion Diviza de la „Jurnal” TV a fost agresat, sâmbătă, 3 decembrie, în centrul Chişinăului în timp ce realiza un reportaj împreună cu jurnalişti de la acest post TV. Agresorul este un cetăţean care a pretins că i-a fost deranjată intimitatea, informează Agenţia Monitor Media.
2011regionalmeeting.jpg

La Chişinău a avut loc o reuniune regională a Consiliilor de Presă la tema respectării prezumţiei nevinovăţiei şi a dreptului la viaţă privată în mass-media

Reprezentanţii Consiliilor de Presă din Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova, Rusia şi Ucraina s-au reunit zilele trecute la Chişinău pentru discuţii şi schimb de opinii privind respectarea prezumţiei nevinovăţiei şi a dreptului la viaţă privată în mass-media.

Discuţii cu viitorii jurnalişti despre etica profesională

În primele două săptămâni ale luni noiembrie 2011, Secretariatul Consiliului de Presă a organizat două întâlniri cu studenţii facultăţilor de jurnalism din Chişinău. O întâlnire s-a desfăşurat la Universitatea de Stat din Moldova, iar alta la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism.

Dezbatere: „Respectarea prezumţiei nevinovăţiei în mass-media”

La 27 octombrie 2011, Consiliul de Presă din Republica Moldova organizează o dezbatere publică la tema respectării principiului prezumţiei nevinovăţiei în mass-media. Evenimentul va avea loc în sala de conferinţe a Hotelului „Vispas” (Chişinău, str. A. Lapusneanu, 26 / în imediata apropiere a sediului Curţii Constituţionale), începând cu orele 14.00 şi până la 16.00.

ANUNŢ: Luni, 24 octombrie 2011, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă

Luni, 24 octombrie 2011, cu începere de la 11.00, în sala de conferinţe a Hotelului “Elat” (Chişinău, str. Columna 140), va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din R. Moldova.