logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2011-03-30 18:30:00

    CEDO: „Libertatea jurnalistică permite o anume doză de exagerare, chiar şi de provocare”

    Cornelia Popa a fost condamnată la plata unei amenzi penale, pe motiv că articolul sau a fost “tendenţios, defăimător, de natură să afecteze imaginea sistemului judiciar în ochii opiniei publice”. Mai mult, procesul jurnalistei a fost judecat chiar de un magistrat de la Tribunalul Constanţa, deşi judecătorul reclamant activa la Secţia Litigii de Muncă, din aceeaşi instituţie. În timpul procesului, jurnalistei nu i s-a permis să facă proba verităţii, şi nici să se apere corespunzător, decizia magistraţilor, de condamnare a Corneliei Popa la plata unei amenzi penale, dar şi la despăgubiri de 10.000 de lei către judecătoare fiind motivată prin argumente generale. CEDO a ajuns la concluzia că expresiile utilizate de reclamanta Popa “nu pot trece în ochii Curţii ca alegaţii intenţionat defăimătoare, ci ca expresia libertăţii jurnalistice care comportă şi posibilul recurs la o oarecare doză de exagerare, chiar şi de provocare”. Mai mult, CEDO a admis că reclamantei nu i-a fost respectat dreptul la apărare, prin respingerea constantă a probei verităţii. Curtea Europeană a concluzionat că cele două instanţe româneşti care au pronunţat decizia de condamnare a jurnalistei au făcut o analiză “centrată pe propoziţii considerate defăimătoare, fără ca acestea să fie puse în contextul raţionamentului”. Jurnalista Cornelia...

Cameraman al „Jurnal” TV, agresat în centrul Chişinăului

Cameramanul Ion Diviza de la „Jurnal” TV a fost agresat, sâmbătă, 3 decembrie, în centrul Chişinăului în timp ce realiza un reportaj împreună cu jurnalişti de la acest post TV. Agresorul este un cetăţean care a pretins că i-a fost deranjată intimitatea, informează Agenţia Monitor Media.
2011regionalmeeting.jpg

La Chişinău a avut loc o reuniune regională a Consiliilor de Presă la tema respectării prezumţiei nevinovăţiei şi a dreptului la viaţă privată în mass-media

Reprezentanţii Consiliilor de Presă din Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova, Rusia şi Ucraina s-au reunit zilele trecute la Chişinău pentru discuţii şi schimb de opinii privind respectarea prezumţiei nevinovăţiei şi a dreptului la viaţă privată în mass-media.

Discuţii cu viitorii jurnalişti despre etica profesională

În primele două săptămâni ale luni noiembrie 2011, Secretariatul Consiliului de Presă a organizat două întâlniri cu studenţii facultăţilor de jurnalism din Chişinău. O întâlnire s-a desfăşurat la Universitatea de Stat din Moldova, iar alta la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism.

Dialog public privind respectarea prezumţiei nevinovăţiei în mass-media

La 27 octombrie 2011, Consiliul de Presă din Republica Moldova a organizat o dezbatere publică la tema respectării principiului prezumţiei nevinovăţiei în mass-media.

Dezbatere: „Respectarea prezumţiei nevinovăţiei în mass-media”

La 27 octombrie 2011, Consiliul de Presă din Republica Moldova organizează o dezbatere publică la tema respectării principiului prezumţiei nevinovăţiei în mass-media. Evenimentul va avea loc în sala de conferinţe a Hotelului „Vispas” (Chişinău, str. A. Lapusneanu, 26 / în imediata apropiere a sediului Curţii Constituţionale), începând cu orele 14.00 şi până la 16.00.