logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2012-05-07 14:29:00

    Consiliul de Presă face apel la responsabilitate editorială în reflectarea mediatică a cazurilor de suicid

    În ultima perioadă, Consiliul de Presă a examinat mai multe plângeri din partea consumatorilor de produse informaţionale care vizează reflectarea în mass-media a unor cazuri de suicid. Membrii Consiliului de Presă au constatat că deseori jurnaliştii şi instituţiile mass-media au încălcat normele deontologice şi bunele practici jurnalistice, prezentând cazurile de suicid exclusiv prin prisma senzaţionalului, lansând informaţii şi acuzaţii neverificare şi neconfirmate oficial, fără a asigura dreptul la replică, uneori au admis imixtiuni în viaţa privată a victimelor, a membrilor familiilor acestora şi a unor persoane terţe. Consiliul de Presă recomandă redacţiilor să evite pe cât e posibil abordarea subiectelor de acest gen, în special când interesul public nu prevalează asupra interesului privat. Dacă totuşi optează pentru reflectarea cazurilor de suicid, jurnaliştii şi instituţiile mass-media au obligaţia deontologică şi legală să respecte dreptul la viaţă privată şi demnitate al victimelor şi membrilor familiilor acestora. Suicidul este un fenomen personal complex, iar reflectarea mediatică a acestuia nu se poate reduce la oferirea unor explicaţii simpliste celor întâmplate, informarea nu poate fi bazată doar pe supoziţiile unor persoane, iar prezentarea tehnicilor suicidare este inadmisibilă. În reflectarea cazurilor de suicid, editorii şi jurnaliştii au obligaţia morală să ia în calcul impactul pe care...

Consiliul de Presă răspunde la sesizarea Ministerului Educaţiei

Reprezentanţii mass-media trebuie să ceară acordul părinţilor, al tutorilor sau, după caz, al cadrelor didactice atunci când intenţionează să intervieveze un copil în contextul situaţiilor cu o conotaţie negativă. De asemenea, jurnaliştii au obligaţia deontologică să blureze faţa copiilor care apar în imagini în asemenea cazuri. Acestea sunt câteva recomandări formulate miercuri, 19 decembrie, de către Consiliul de Presă, în urma unei sesizări înaintate de către Ministerul Educaţiei, transmite Info-Prim Neo.

ANUNŢ: Miercuri, 19 decembrie 2012, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă

Miercuri, 19 decembrie 2012, cu începere de la 12.00, în sala de şedinţe a Centrului "Contact" (mun. Chişinău, str. Bucureşti 83), va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din R. Moldova.

Consiliul de Presă din Moldova a depus o plângere împotriva unei emisiuni de la un post de televiziune din Rusia

13 decembrie 2012 / Consiliul de Presă din Republica Moldova a solicitat Consiliului de Presă din Federaţia Rusă (Общественная коллегия по жалобам на прессу Российской Федерации) să evalueze respectarea normelor de etică profesională jurnalistică în emisiunea „Pusti govoreat” (moderator - Andrei Malahov) din 24 septembrie 2012, difuzată la postul de televiziune „Pervâi Kanal” din Rusia.

Conferinţa anuală a AIPCE

Reprezentanţi ai Consiliilor de presă din 35 de ţări ale lumii, precum şi delegaţi ai Consiliului Europei, OSCE şi UNESCO au participat la cea de-a 14-ea conferinţă anuală a Alianţei Europene a Consiilor de Presă Independente din Europa (AIPCE) care a avut loc la 17-19 octombrie 2012 în oraşul belgian Antwerpen. Printre delegaţi au fost şi reprezentanţi ai Consiliului de Presă din R. Moldova.

Conferinţă de presă cu Ion Inculeţ

A intrat în redacţie şi a zis: «Mă numesc Ion. Vreau să fac o conferinţă de presă cu toată echipa Ziarului de Gardă.» Îl vedeam pentru prima oară şi ni s-a părut cel puţin bizară ideea, căci, în goana după dezlegarea conferinţelor oficiale, nu ne mai rămâne timpul necesar pentru conferinţe de presă cu oamenii de rând. Ion părea un om simplu, într-un maiou negru, cu o faţă brăzdată de riduri.