logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2017-05-24 22:23:34
    AI.jpg

    Comunicat Amnesty International Moldova: O viață distrusă contra unei sume rușinoase de bani

    Ieri, 24.05.2017, prin Încheierea Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție s-a emis o hotărâre „de respingere a recursului declarat de ÎCS „PRO Digital” SRL contra unei profesoare”, defăimată în 2015 în mod ilegal și rușinos de către reprezentanții companiei nominalizate, menținîndu-se în vigoare achitarea compensației morale în mărime de 40 mii lei în favoarea victimei. Amnesty International Moldova atrage atenția autorităților din RM că încă din 1998, an în care RM a aderat la Convenţia Europeană pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale (CEDO), statul nostru are obligația să ajusteze lucrul instanțelor judecătorești în așa fel, încât dreptul la un proces echitabil și reparația echitabilă în dosarele cetățenilor să devină prioritate fundamentală. Nici o autoritate, nici o persoană fizică sau juridică, și nici un post TV nu au dreptul să intervină în viața intimă și privată a persoanei – acest drept fiind consfințit și în articolul 28 din Constituția RM. Trezește nedumerirea, cum un post TV se poate opune acestui drept fundamental, atacând cu recurs satisfacția morală acordată victimei de către instanțele judecătorești. Statul RM are obligația să asigure cetățenilor săi reparații echitabile pe orice caz civil sau penal, implementând cu strictețe Legea nr....

Şapte posturi de televiziune vor plăti amenzi de câte 5000 lei pentru reportajele cu scenele de abuz asupra unei minore

La ședința publică din 28 decembrie 2017, membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) au aplicat amenzi de câte 5.000 lei posturilor de televiziune Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV, TV 8, Accent TV și postului public Moldova 1 care au încălcat legislaţia şi normele deontologice în cazul reflectării abuzurilor la care a fost supusă o minoră în raionul Ialoveni. La 28 noiembrie 2017 și Consiliul de Presă din Moldova a adoptat o decizie pe marginea acestui caz, în care a recomandat jurnaliștilor și instituțiilor media să excludă abordarea senzaționalistă a unor astfel de subiecte și să șteargă de pe paginile web imaginile video care conţin scene explicite de violenţă şi de tratament degradant şi umilitor care afectează demnitatea umană a victimei minore.

PREMIUL NAŢIONAL DE ETICĂ ŞI DEONTOLOGIE JURNALISTICĂ 2017 A FOST OFERIT „ZIARULUI DE GARDĂ”

Consiliul de Presă din Republica Moldova a desemnat săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” câştigător al concursului pentru Premiul Naţional de Etică şi Deontologie profesională jurnalistică, ediția 2017.

La concurs au participat opt instituţii mass-media*, nominalizate de consumatorii de produse media şi de un grup de experţi constituit de Consiliul de Presă. Câştigătorul concursului a fost ales după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experţii şi membrii Consiliului de Presă. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaţilor de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabiliți finaliștii concursului: patru instituţii mass-media cel mai bine apreciate în ambele topuri (site-ul Agora.md, agenția de presă IPN, ziarele „SP” din Bălți și „Ziarul de Gardă”). 
În cadrul unei şedinţe speciale, Consiliul de Presă a evaluat rezultatele concursului și a decis să ofere Premiul Naţional de Etică şi Deontologie profesională jurnalistică 2017 săptămânalului de investigații „Ziarul de Gardă”. Premiul a fost înmânat la Gala „Jurnaliştii anului 2017” (ediţia a 23-a) care a fost organizată joi, 14 decembrie 2017, de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei.

Foto: www.zdg.md

Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului lansează un apel către mass-media

Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului Maia Bănărescu susține inițiativa Consiliului de Presă de a cere presei să țină cont de interesul superior al copilului în reflectarea abuzurilor.

Ombudsmanul copiilor a atenționat de mai multe ori presa, inclusiv la ultima conferință de presă cu tema ,,Dreptul copilului de a fi protejat împotriva abuzului și violenței” să  fie foarte atentă la difuzarea materialelor cu un caracter violent, mai ales cu participarea copiilor, pentru că informaţiile difuzate pot fi dăunătoare pentru sănătatea psihică şi fizică a copiilor, pentru dezvoltarea lor fizică, mintală, spirituală şi morală. De asemenea, difuzarea imaginilor violente cu participarea copiilor reprezintă, de fapt, abuzarea în continuare a copilului care se vrea a fi protejat.

Maia Bănărescu subliniază că și copiii sunt nemulțumiți de conținutul știrilor care îi vizează, fapt despre care îi comunică Ombudsmanului în cadrul vizitelor în teritoriu.

Consiliul de Presă anunţă finaliştii concursului pentru Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2017

Consiliul de Presă a desemnat finaliştii concursului pentru Premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică, ediţia 2017. În finala concursului au ajuns patru din cele opt instituţii media nominalizate. Câştigătorul va fi anunţat la Gala „Jurnaliştii anului 2017”.

Finaliştii concursului au fost selectaţi după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experţii şi membrii Consiliului de Presă. Astfel, în perioada 21 august – 15 noiembrie 2017, consumatorii de produse media au avut posibilitatea să voteze pe site-ulwww.mediaforum.md pentru cele 8 instituţii mass-media propuse pentru Premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică 2017 (site-urile Agora.md, #Diez.md, Newsmaker.md și Rise.md, ziarele SP (Bălți) și Ziarul de Gardă, agenţia de presă IPN, postul de radio Radio Chişinău). Ulterior, comportamentul profesional al acestor instituţii media a fost apreciat de un grup de experţi şi de către membrii Consiliului de Presă. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaţilor de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, au fost stabilite instituţiile mass-media cel mai bine apreciate în ambele topuri. Acestea sunt (în ordine alfabetică): 
• site-ul de știri Agora.md,
• agenția de presă IPN,
• publicația regională SP (Bălți),
• săptămânalul de investigaţii Ziarul de Gardă.

Consiliul de Presă cere mass-mediei să țină cont de interesul superior al copilului în reflectarea abuzurilor

Consiliul de Presă își manifestă îngrijorarea față de modul în care sunt reflectate în mass-media cazurile de violență asupra copiilor. La ultima ședință, Consiliul a constatat că cel puțin 10 site-uri și posturi TV au încălcat normele deontologice la reflectarea subiectului abuzului comis asupra unei minore în raionul Ialoveni. Deoarece instituțiile media nu au răspuns apelului de a nu difuza imaginile tratamentului degradant și umilitor, care afectează demnitatea umană a victimei minore, Consiliul de Presă le va cere să se autosesizeze în acest caz instituțiilor responsabile de aplicarea Legii cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației, deoarece au fost încălcate nu numai normele etice, dar și prevederile legale.