logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2023-02-02 09:57:15

    JOI, 2 FEBRUARIE 2023, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    Joi, 2 februarie 2023, cu începere de la ora 17.00, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din Republica Moldova. Agenda şedinţei:    1. Cu privire la plângerea domnului Ion Ceban împotriva unor portaluri de știri 2. Cu privire la plângerea domnului Rosian Vasiloi împotriva Jurnal.md și a jurnalistului Pavel Păduraru 3. Cu privire la plângerea domnului Vasile Secrieru împotriva TV NORD 4. Cu privire la plângerea domnului Alexandru Vișan împotriva ziarului ”Unghiul” 5. Diverse Ședința Consiliului de Presă va avea loc în format hibrid. Jurnaliștii care doresc să reflecte mersul ședinței pot solicita accesul la adresa electronică consiliuldepresa@gmail.com și li se va transmite linkul de conexiune.

CONCURSUL PENTRU DECERNAREA PREMIULUI NAȚIONAL DE ETICĂ ȘI DEONTOLOGIE JURNALISTICĂ 2023

Consiliul de Presă din Republica Moldova lansează concursul pentru decernarea Premiului Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2023. La concurs pot fi propuse redacții ale instituțiilor mass-media și jurnaliști/jurnaliste care pot servi ca exemplu de respectare a Codului deontologic al jurnalistului și a bunelor practici jurnalistice. Premiul va fi acordat după o evaluare cu participarea publicului şi a unui grup de experţi, iar înmânarea Premiului va avea loc la Forumul Mass-Media 2023.

Potrivit Regulamentului de organizare, concursul se desfăşoară în patru etape:

la prima etapă, în perioada 30 septembrie – 15 octombrie 2023, va avea loc propunerea candidaților. Astfel, redacțiile mass-media din Republica Moldova îşi pot propune candidatura de sine stătător sau pot fi propuse de către consumatorii de media (orice consumator de produse mass-media sau orice instituție/organizaţie/companie din țară, indiferent de domeniul de activitate și forma de proprietate). Jurnaliștii și jurnalistele (profesioniști media care corespund noțiunii de jurnalist, dată de Codul deontologic al jurnalistului din R. Moldova), pot fi propuși de redacții sau de organizațiile neguvernamentale de orice profil. Totodată, propunerile vor fi înaintate și de un grup de experţi, constituit de Consiliul de Presă în acest scop. Candidaturile pot fi depuse printr-o scrisoare electronică expediată în adresa Secretariatului Consiliului de Presă, sau prin completarea şi expedierea formularului tipizat de pe pagina web www.mediaforum.md (disponibil de pe 30 septembrie 2023). Consiliul de Presă va examina candidaturile propuse și va publica un comunicat de presă cu lista candidaţilor admişi pentru participare în concurs;

 

MIERCURI, 27 SEPTEMBRIE 2023, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

Miercuri, 27 septembrie 2023, cu începere de la ora 16.00, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din Republica Moldova.

Agenda şedinţei:   

1. Cu privire la sesizarea doamnei Tatiana Molcean împotriva portalului Timpul.md.

2. Cu privire la autosesizarea Consiliului de Presă în cazul publicării unor articole de portalurile Unimedia.info și Știri.md.

3. Cu privire la Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului pentru Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2023.

4. Diverse.

Ședința Consiliului de Presă va avea loc în format online. Jurnaliștii care doresc să reflecte mersul ședinței pot solicita accesul la adresa electronică consiliuldepresa@gmail.com

VINERI, 14 IULIE 2023, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE pRESĂ

Vineri, 14 iulie 2023, cu începere de la ora 14.00, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din Republica Moldova.

Agenda şedinţei:   

1. Cu privire la plângerea domnului Ion Chicu împotriva postului de televiziune Jurnal TV/emisiunea „Ora de ras”

2. Cu privire la plângerea domnului Vaja Jhashi împotriva postului de televiziune Jurnal TV/emisiunea „Secretele Puterii”

3. Diverse

Ședința Consiliului de Presă va avea loc în format online. Jurnaliștii care doresc să reflecte mersul ședinței pot solicita accesul la adresa electronică consiliuldepresa@gmail.com.

Viitorii jurnaliști s-au angajat să respecte normele deontologice

Pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, studenții anului întâi de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova au depus un jurământ simbolic valorilor profesionale și eticii jurnalistice. În cadrul unui eveniment festiv, studenților le-au fost înmânate legitimații cu mențiunea „presa” pentru a-și putea începe activitatea jurnalistică pe teren, totodată ei au semnat certificate emise de Consiliul de Presă, prin care s-au angajat să respecte Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Astfel, viitorii jurnaliști s-au alăturat campaniei „Semnăm Codul deontologic al jurnalistului”, lansată în anul 2020 de absolvenții Programului internațional de instruire în domeniul autoreglementării jurnalistice al Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Consiliul de Presă din Republica Moldova.

MIERCURI, 12 APRILIE 2023, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

Miercuri, 12 aprilie 2023, cu începere de la ora 16.00, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din Republica Moldova.

Agenda şedinţei:   

1. Cu privire la plângerea domnului Alexandru Vișan împotriva jurnalistei Natalia Rîbcic-Morari

2. Cu privire la sesizarea domnului Victor Sandu împotriva TVR Moldova și a jurnalistului Mădălin Necșuțu

3. Cu privire la plângerea doamnei Emilia Vorobiov împotriva portalului Moldova.org

4. Cu privire la plângerea doamnei Angela Frolov împotriva portalului Kp.md

5. Cu privire la plângerea Hotelului „Jumbo” împotriva portalului Pulsmedia.md și a jurnalistului Vadim Ungureanu

6. Diverse

Ședința Consiliului de Presă va avea loc în format online. Jurnaliștii care doresc să reflecte mersul ședinței pot solicita accesul la adresa electronică consiliuldepresa@gmail.com și li se va transmite linkul de conexiune.