logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2023-05-04 13:07:17

    Viitorii jurnaliști s-au angajat să respecte normele deontologice

    Pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, studenții anului întâi de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova au depus un jurământ simbolic valorilor profesionale și eticii jurnalistice. În cadrul unui eveniment festiv, studenților le-au fost înmânate legitimații cu mențiunea „presa” pentru a-și putea începe activitatea jurnalistică pe teren, totodată ei au semnat certificate emise de Consiliul de Presă, prin care s-au angajat să respecte Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Astfel, viitorii jurnaliști s-au alăturat campaniei „Semnăm Codul deontologic al jurnalistului”, lansată în anul 2020 de absolvenții Programului internațional de instruire în domeniul autoreglementării jurnalistice al Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Consiliul de Presă din Republica Moldova. Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, i-a îndemnat pe studenți să-și mențină integritatea profesională care este o garanție a libertății jurnalistului. „Cea mai importantă valoare a jurnaliștilor este credibilitatea. Dacă veți respecta Codul deontologic și veți avea grijă să vă păstrați integritatea profesională, veți avea parte și de încrederea publicului. Vă îndemn să fiți atenți cu redacțiile unde veți merge să lucrați. Verificați din ce surse sunt finanțate, ce interese urmăresc, dacă promovează sau nu interese politice sau economice....

Cine vine la Forumul Media 2023? ATELIERE: abordări inovative în redacțiile mici, costurile independenței editoriale și inteligența artificială în jurnalism

La ediția a opta a Forumului Mass-Media din Republica Moldova (4-5 decembrie 2023) vor avea loc trei ateliere pe subiecte actuale ce îi vizează și preocupă pe colaboratorii mass-media. Atelierele vor fi ținute de experți din Lituania, România și Germania.

La primul atelier, „O redacție mică cu abordări inteligente”, editorul lituanian Deividas Ridikas va povesti cum o redacție mică poate reuși să-și extindă auditoriul, îndepărtându-se de modelul clasic de business mediatic și implementând soluții inovative și inteligente în activitatea de zi cu zi. Deividas are experiență în jurnalism de peste 14 ani, este editorul portalului regional Udiena.lt din Lituania și administrează o agenție de publicitate și o companie de distribuție de ziare și produse promoționale.

Cine vine la Forumul Media 2023? EVENIMENTE SPECIALE: transparența, jurnalismul de pace și cel incluziv, lansarea Cărții Negre 2023 și premierea celor mai bune investigații

Pe lângă un șir de ateliere și dezbateri, ediția a opta a Forumului Mass-Media va găzdui și patru evenimente speciale care vor avea loc în prima zi a Forumului, 4 decembrie. În cadrul primului eveniment va fi prezentat Indicele accesului la informație în Republica Moldova. La al doilea se va discuta despre jurnalismul de pace cu un expert american, iar la ultimele două vor fi premiate materialele jurnalistice care promovează diversitatea și, respectiv, cele mai bune investigații jurnalistice, urmând să fie lansată și ediția 2023 a „Cărții Negre a risipei banilor publici”.

Cine vine la Forumul Media 2023? DEZBATERI: Piața media, încrederea în presă și dezinformarea

În agenda ediției a opta a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, care va avea loc pe 4 și 5 decembrie 2023 la Chișinău, sunt incluse mai multe dezbateri, ateliere și evenimente speciale. Piața media din Moldova: 2023 vs 2022; Încrederea în presă: ce-am avut și ce-am pierdut?; Cum dezinformarea viciază democrația – acestea sunt temele celor trei dezbateri din prima și a doua zi a Forumului.

La prima dezbatere a Forumului, întitulată „Piața media din Moldova: 2023 vs 2022”, jurnaliști și reprezentanți ai unor instituții publice și autorități de reglementare vor evalua schimbările de piața media moldovenească din ultimul an. Ca punct de pornire a discuțiilor va servi Rezoluția Forumului Mass-Media 2022, urmând să fie analizat impactul modificărilor legislative și a altor acțiuni întreprinse de autorității asupra dezvoltării domeniului mediatic. La dezbatere au confirmat participarea: Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Vițu, președinta Consiliului Audiovizualului și Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Iar comunitatea jurnalistică va fi reprezentată de Mariana Rață de la TV8 și Slava Perunov de la SP (Bălți).

MIERCURI, 15 NOIEMBRIE 2023, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

Miercuri, 15 noiembrie 2023, cu începere de la ora 16.00, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din Republica Moldova.

Agenda şedinţei:   

1. Cu privire la plângerea domnului Iurie Lealin împotriva portalului Crime-Moldova.com

2. Cu privire la sesizarea Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) împotriva PRO TV Chișinău și Perfecte.md

3. Cu privire la rezultatele concursului pentru Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2023.

4. Diverse.

Ședința Consiliului de Presă va avea loc în format online. Jurnaliștii care doresc să reflecte mersul ședinței pot solicita accesul la adresa electronică consiliuldepresa@gmail.com

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2023: două redacții și trei jurnaliști în finală

Consiliul de Presă a desemnat finaliștii concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediţia 2023. În finala concursului au ajuns 2 din cele 6 instituții mass-media nominalizate și 3 din cei 6 jurnaliști nominalizați. Câștigătorul va fi anunțat la Forumul Mass-Media 2023 care va avea loc pe 4 și 5 decembrie la Chișinău.

Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabilite două redacții cel mai bine apreciate în ambele topuri. Acestea sunt (în ordine alfabetică): postul de radio Europa Liberă Moldova și portalul de știri Nokta.md (Comrat). De asemenea, în finala concursului au ajuns jurnalistul Victor Moșneag (Ziarul de Gardă), jurnalistele Stela Untilă (Newsmaker.md) și Valeria Vițu (Radio France Internationale România).