Sortare dupa data
Sondaj
Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?
Ultima stire
JOI, 1 AUGUST 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE
Joi, 1 august 2024, cu începere de la ora 16.00, va avea loc şedinţa ordinară a Consiliului de Experți și Experte, mandatat de Consiliul de Presă din Republica Moldova să examineze plângerile și autosesizările privind încălcarea prevederilor Codului deontologic al jurnalistului. Agenda şedinţei: 1. Cu privire la plângerea domnului Ion Ceban împotriva „Ziarului de Gardă” și a jurnalistei Victoria Borodin. 2. Cu privire la sesizarea Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. 3. Cu privire la sesizarea domnului Alexei Paniș împotriva „Ziarului de Gardă”. 4. Cu privire la delegarea membrilor Consiliului de Experți și Experte în Comisia de concurs pentru selectarea Consiliului de experți al Fondului pentru subvenționarea mass-mediei. 5. Diverse. Ședințele Consiliului sunt publice. Ședința Consiliului de Experți și Experte va avea loc în format online. Jurnaliștii care doresc să reflecte mersul ședinței pot solicita accesul la adresa electronică consiliuldepresa@gmail.com
A fost publicată Rezoluția Forumului Mass-Media 2024
Pe pagina electronică a Consiliului de Presă a fost publicată Rezoluția Forumului Mass-Media 2024, care a avut la Chișinău pe 2 și 3 decembrie. Statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană impune Republicii Moldova angajamente concrete și acțiuni ferme de aliniere a cadrului normativ național la cerințele Regulamentului european privind libertatea mass-mediei, se subliniază în Rezoluție. Forumul a adresat mai multe solicitări autorităților, inclusiv să reacționeze prompt și să aplice consecvent legea pentru a descuraja atacurile asupra jurnaliștilor.
Forumul Mass-Media 2024 a solicitat autorităților să asigure condițiile necesare pentru elaborarea, consultarea largă și adoptarea unei noi legi a mass-media și a modificărilor necesare la legislația existentă, inclusiv la Codul serviciilor media audiovizuale, iar Ministerului Culturii, ca autoritate publică centrală responsabilă de politicile publice în domeniul mass-media, să elaboreze și să consulte public proiecte în concordanță cu Programul național de dezvoltare a mass-mediei, adoptat în anul 2023.
REZOLUŢIA FORUMULUI MASS-MEDIA DIN REPUBLICA MOLDOVA 2024
Participanții la Forumul Mass-Media 2024 aprobă următoarea rezoluție
1. Conștientizând că libertatea și pluralismul mass-mediei sunt principalii piloni ai democrației și statului de drept care necesită consolidare în Republica Moldova, având la temelie prevederile legislației europene relevante;
2. Împărtășind îngrijorările privind deteriorarea situației mass-mediei și a condiției jurnalistului din unele țări din regiune și din lume, și transmițând un mesaj de solidaritate colegilor care își îndeplinesc misiunea în condiții de război și/sau sub presiunea abuzivă a regimurilor autoritare;
A fost publicată versiunea actualizată a CODULUI DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI DIN REPUBLICA MOLDOVA
Pe pagina oficială a Consiliului de Presă a fost publicată versiunea actualizată a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Completările la Cod au fost consultate public în perioada octombrie-noiembrie 2024 și aprobate la Forumul Mass-Media 2024 care a avut loc în perioada 2-3 decembrie la Chișinău.
Codul deontologic al jurnalistului a fost completat cu câteva prevederi noi care vizează protecția persoanelor în situații vulnerabile și cu un capitol special despre utilizarea de către jurnaliști a instrumentelor de inteligență artificială. Astfel, jurnalistul trebuie să asigure respectarea demnității umane a fiecărei persoane și să adopte o abordare incluzivă și bazată pe drepturile omului în tratarea subiectelor sensibile, pentru ca nici o persoană să nu fie stigmatizată sau supusă altor forme de abuz în timpul realizării materialului jurnalistic și după publicarea acestuia. La fel, prin comportamentul său profesional și editorial, jurnalistul trebuie să descurajeze exprimările și comportamentele bazate pe prejudecăți.
AGORA.MD A OBȚINUT PREMIUL NAȚIONAL DE ETICĂ ȘI DEONTOLOGIE JURNALISTICĂ 2024
În prima zi a Forumului Mass-Media 2024, Consiliul de Presă a anunțat câștigătorul și a înmânat Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediția 2024. Premiul a fost înmânat de Viorica Zaharia, președinta Consiului de Experți și Experte, mandatat de Consiliul de Presă să examineze plângerile și autosesizările privind încălcarea prevederilor Codului deontologic al jurnalistului.
La ediția 2024 a concursului au fost admise 7 redacții și 4 jurnaliste, nominalizați de consumatori de media și de un grup de experți constituit de Consiliul de Presă. După câteva etape de evaluare cu participarea publicului larg și a experților, au fost desemnați cinci finaliști. Este vorba de trei redacții și două jurnaliste:
FORUMUL MASS-MEDIA 2024 ÎNCEPE LA CHIȘINĂU
Astăzi la Chișinău începe ediția a noua a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, cel mai reprezentativ eveniment al comunității jurnalistice autohtone, convocat anual sub egida Consiliului de Presă. La evenimentul care va dura două zile au fost înregistrați peste 170 de jurnaliști, manageri media, reprezentanți ai asociațiilor de media, comunicatori, profesori și studenți la jurnalism. Organizatorii au invitat și reprezentanți ai instituțiilor publice și autorităților de reglementare, experți naționali și de peste hotare.