logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2025-01-23 12:32:57

    A fost tipărită versiunea completată a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova

    Consiliul de Presă a tipărit Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova în versiune actualizată, ediția bilingvă română-rusă, și îl oferă redacțiilor, jurnaliștilor, facultăților de jurnalism și altor persoane/organizații interesate. Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova în versiune nouă a fost aprobat la Forumul Mass-Media 2024, după dezbateri și consultări desfășurate de Consiliul de Presă în octombrie - noiembrie 2024. Astfel, Codul a fost completat cu prevederi noi care vizează protecția persoanelor în situații vulnerabile și cu un capitol special despre utilizarea de către jurnaliști a instrumentelor de inteligență artificială. Alte câteva norme ale Codului au fost detaliate pentru o mai bună înțelegere de către jurnaliști și consumatorii de produse media. Codul deontologic conține 8 capitole (Principii generale, Asigurarea acurateței informației, Utilizarea instrumentelor de inteligență artificială, Protecția drepturilor omului, Jurnalistul și conflictele de interese, Tehnici și echipamente speciale a informațiilor, Obligații mutuale între jurnalist și angajator, Autoreglementare) cu peste 100 de prevederi și norme deontologice.  Autoritatea națională de autoreglementare jurnalistică este Consiliul de Presă din Republica Moldova care monitorizează aplicarea Codului deontologic, examinează plângeri și autosesizări privind încălcarea prevederilor acestuia, emite decizii de constatare și face recomandări. Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova în versiune completată este disponibil...

LUNI, 12 MAI 2025, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE

Luni, 12 mai 2025, cu începere de la ora 17.00, va avea loc şedinţa Consiliului de Experți și Experte, mandatat de Consiliul de Presă din Republica Moldova să examineze plângerile și autosesizările privind încălcarea prevederilor Codului deontologic al jurnalistului.

Agenda şedinţei:   

1. Cu privire la plângerea BC „Moldindconbank” S.A. împotriva portalurilor Logos-pres.md, Point.md, Stiripesurse.md.

2. Cu privire la plângerea domnului Vladimir Kovali împotriva postului de televiziune TV8.

3. Cu privire la autosesizarea Consiliului de Experți și Experte în cazul publicării unor imagini video și sesizarea la aceeași temă a Avocatului Poporului pentru drepturile copilului.

4. Diverse.

 

Ședința Consiliului de Experți și Experte va avea loc în format online. 

Jurnaliștii care doresc să reflecte mersul ședinței pot solicita accesul la adresa electronică consiliuldepresa@gmail.com

 

Consiliul de Presă este autoritatea națională de autoreglementare jurnalistică care acționează în baza Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Ziua Libertății Presei: solidari pentru adevăr

Astăzi marcăm Ziua Internațională a Libertății Presei, instituită în 1993 pentru a celebra un drept fundamental și a reaminti lumii întregi cât de importantă este o presă liberă și independentă într-o societate care se vrea democratică.

Dacă e să ne uităm în trecut, indiferent de guvernările care s-au perindat, au fost 32 de ani de luptă continuă pentru a ne apăra drepturile și 32 de ani în care v-am obișnuit că dreptul la libera exprimare este pentru toți.     

La 32 de ani distanță, credem că este un moment potrivit să ne întrebăm: Ce înseamnă, de fapt, o presă liberă?

 

MARȚI, 15 APRILIE 2025, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE

Marți, 15 aprilie 2025, cu începere de la ora 16.00, va avea loc şedinţa Consiliului de Experți și Experte, mandatat de Consiliul de Presă din Republica Moldova să examineze plângerile și autosesizările privind încălcarea prevederilor Codului deontologic al jurnalistului.

Agenda şedinţei:   

1. Cu privire la plângerea domnului Igor Boldescu împotriva portalului Unimedia.info.

2. Cu privire la plângerea doamnei Mariana Cherpec împotriva portalurilor Omniapres.md, Pulsmedia.md, Safenews.md, Actualitate.md.

3. Diverse.

 

Ședința Consiliului de Experți și Experte va avea loc în format online. 

Jurnaliștii care doresc să reflecte mersul ședinței pot solicita accesul la adresa electronică consiliuldepresa@gmail.com

 

Consiliul de Presă este autoritatea națională de autoreglementare jurnalistică care acționează în baza Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

MIERCURI, 9 APRILIE 2025, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE

Miercuri, 9 aprilie 2025, cu începere de la ora 16.00, va avea loc şedinţa Consiliului de Experți și Experte, mandatat de Consiliul de Presă din Republica Moldova să examineze plângerile și autosesizările privind încălcarea prevederilor Codului deontologic al jurnalistului.

Agenda şedinţei:   

1. Cu privire la plângerea doamnei Tatiana Bivol împotriva portalului Crime-Moldova.com.

2. Cu privire la plângerea domnului Veaceslav Moșin împotriva portalului Telegraph.md.

3. Cu privire la sesizarea doamnei L.I.* împotriva portalurilor Pulsmedia.md, Newstream.md, Stiriactuale.info, Stiri.md, Newtv.md, Unimedia.info, Tv8.md, Protv.md.

4. Diverse.

 

* Reclamanta a solicitat protecția datelor personale

Ședința Consiliului de Experți și Experte va avea loc în format online. 

Jurnaliștii care doresc să reflecte mersul ședinței pot solicita accesul la adresa electronică consiliuldepresa@gmail.com

A intrat în vigoare regulamentul privind semnarea și actualizarea Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova

Consiliul de Presă din Republica Moldova anunță publicarea și intrarea în vigoare a Regulamentului privind Registrul semnatarilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Regulamentul a fost aprobat de fondatorii Consiliului de Presă și stabilește conținutul, modul de întocmire, de evidență și de actualizare a Registrului semnatarilor Codului deontologic.

Semnatar al Codului deontologic al jurnalistului poate fi  orice persoană fizică sau persoană juridică (redacție) care desfășoară o activitate jurnalistică, în sensul prevăzut de articolul 1.1 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, cu condiția că, pe parcursul ultimilor șase luni până la momentul înaintării cererii de înregistrare, nu a comis abateri de la principiile generale prevăzute de Cod. Registrul semnatarilor Codului deontologic al jurnalistului conține informații cu privire la denumirea, datele de contact ale semnatarului și data înregistrării.