logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2020-12-04 15:25:54

    Rezoluţia Forumului Mass-Media din Republica Moldova 2020 (Chișinău, 24-25 noiembrie 2020)

    Participanţii la Forumul Mass-Media 2020 aprobă următoarea rezoluție: Reiterând convingerea fermă că dezvoltarea democratică a Republicii Moldova este imposibilă fără respectarea deplină a principiilor libertăţii presei şi libertăţii de exprimare, consacrate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, în alte documente şi convenţii internaţionale la care ţara noastră este parte; Reconfirmând angajamentul comunităţii jurnalistice şi al asociaţiilor de profil de a contribui la edificarea în țară a unui mediu favorabil dezvoltării mass-media pe principii democratice şi în baza concurenţei loiale; Conștientizând faptul că jurnaliştii şi instituţiile mass-media trebuie să-şi exercite eficient misiunea de „câini de pază” ai democraţiei, să transmită opinii diferite în probleme de interes public major, pentru reflectarea corectă a realităţii şi informarea onestă a publicului, iar o guvernare democratică trebuie să asigure condiţii pentru funcţionarea mass-mediei în interesul public; Forumul Mass-Media constată: O înrăutățire dramatică a situației în care activează majoritatea instituțiilor mediatice, situație generată de gestionarea defectuoasă de către autorități a crizei pandemice, în general, și a domeniului mediatic, în particular; Lipsa unei comunicări eficiente între autorități și mediul jurnalistic pe timp de criză, precum și îngrădirea frecventă a accesului la informații de interes public vizând gestionarea crizei;   Lipsa totală de...

Apelul Consiliului de Presă către mass-media și instituțiile publice care gestionează situații de risc cu implicarea copiilor

Consiliul de Presă din Republica Moldova atrage atenția jurnaliștilor și editorilor media, dar și reprezentanților instituțiilor publice, inclusiv organelor de poliție, asupra responsabilității comune pentru protecția copiilor aflați în situații cu conotație negativă și respectarea principiului interesului superior al copilului la publicarea informațiilor despre aceste cazuri.                   

La începutul lunii septembrie mai multe portaluri de știri au publicat o informație referitoare la o presupusă tentativă de suicid al unei minore. Cea mai mare parte a instituțiilor de presă au republicat informația fără s-o verifice și fără să respecte normele elementare de acuratețe și obligațiile deontologice de reflectare a cazurilor despre copiii în situații cu conotație negativă.

APEL PUBLIC / Organizațiile societății civile, Consiliul pentru Egalitate și Consiliul de Presă solicită concurenților electorali și susținătorilor acestora să nu utilizeze discursul de ură, iar instituțiile media să prevină răspândirea acestui tip de discurs

Semnatarii apelului îndeamnă:

Instituțiile media -

a)Să nu multiplice discursul de ură și instigare la discriminare în campania electorală, dar și în afara acesteia, prin utilizarea stereotipurilor și prejudecăților față de diverse grupuri sociale sau fără dezaprobarea clară a unui astfel de comportament;

b)Să modereze comentariile de ură și instigare la discriminare apărute pe paginile lor din rețetele de socializare sau la subsolul articolelor de pe paginile lor web;

c)Să reflecte în mod responsabil, cu explicații cuvenite și cu reflecții critice subiectele sensibile care vizează un anumit grup, pentru a evita stigmatizarea acestora.

Jurnaliștii -

a)Să informeze publicul despre campania electorală și să promoveze un limbaj respectuos și echilibrat fără utilizarea imaginilor sexiste și denigratoare sau utilizarea titlurilor care accentuează elementele de discriminare, atac, denigrare, agresivitate, ură sau violență;

b)Să informeze echidistant și obiectiv fără prezentarea unor grupuri sociale doar în contexte negative;

c)Să intervină și să dezaprobe mesajele de ură și/sau instigare la discriminare spuse de către invitați în cadrul emisiunilor TV, Radio, online etc.;

d)Să raporteze cazurile de discurs de ură la Consiliul Audiovizualului;

e)Să depună plângeri la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității atunci când sunt victime ale discursului de ură și/sau instigare la discriminare.

CONSILIUL DE PRESĂ: ACCEPTAREA DE CĂTRE JURNALIȘTI A CADOURILOR AFECTEAZĂ CREDIBILITATEA MASS-MEDIA

La conferința de presă organizată de președintele Republicii Moldova Igor Dodon în seara zilei de 24 iulie 2020 la reședința prezidențială de la Condrița, jurnaliștilor le-au fost propuse, la final,  cadouri constând din sticle de vin, miere și alte produse.

Un gest similar Igor Dodon a făcut și în luna decembrie 2019, la conferința de presă de bilanț anual, organizată în sediul Președinției.

Alți politicieni și oameni de afaceri de asemenea și-au făcut obișnuința din a le oferi jurnaliștilor diverse bunuri care nicidecum nu pot fi atribuite unor cadouri cu valoare simbolică.

Consiliul de Presă din Republica Moldova își manifestă îngrijorarea în legătură cu astfel de acțiuni, considerând că, în esență, acestea sunt similare acțiunilor de corupere a alegătorilor în campaniile electorale. 

ACCESAREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL FACE PARTE DIN ACTIVITATEA JURNALIȘTILOR

Consiliul de Presă (CP) informează instituțiile statului că accesarea datelor cu caracter personal face parte din activitatea curentă a jurnaliștilor de documentare a materialelor de presă și de verificare a informației. Acest instrument reprezintă un act intrinsec al activității jurnalistice și o dovadă de profesionalism și de bună credință. Or, această acțiune are loc în efortul de a afla adevărul și, respectiv, a evita publicarea unor informații false sau eronate. Replica Consiliului de Presă vine ca urmare a examinării unui demers al Centrului Național pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) care vizează activitatea Centrul de Investigaţii Jurnalistice, transmite IPN.

CNPDCP a examinat o plângere a unei avocate care vizează accesarea datelor ei personale de către Centrul de Investigații Jurnalistice și a emis o decizie în care constată încălcarea de către jurnaliști a legislației de protecție a datelor cu caracter personal. Totodată, CNPDCP a solicitat Consiliului de Presă să-și expună poziția pe marginea circumstanțelor acestui caz.

Consiliul de Presă: Jurnaliștii pot folosi în articole surse anonime, cu verificarea informației din alte surse și oferirea dreptului la replică

Jurnaliștii pot folosi în articolele lor surse anonime, însă informația colectată de la acestea trebuie verificată din alte surse – este constatarea Consiliului de Presă din Republica Moldova după examinarea unei sesizări a Consiliul Superior al Magistraturii în cazul unui articol al portalului Deschide.md care o vizează pe o judecătoare a Curții Supreme de Justiție, transmite IPN.

Deschide.md a publicat un articol bazat pe surse a căror identitate a fost protejată, în care se afirma că omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi mituit judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție și Curtea de Apel care i-au examinat dosarul. Informațiile negative colectate de la respectivele surse anonime au fost publicate, fără a se cere cel puțin opinia/replica magistraților vizați.