logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2022-04-29 18:02:57

    Redacțiile ar trebui să manifeste maximă prudență la moderarea comentariilor de pe online pentru a preveni discursul de ură, discriminarea și promovarea războiului

    Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei reprezintă, de două luni, cel mai important subiect de pe agenda publică, iar mass-media, inclusiv din Republica Moldova, face tot posibilul pentru a-și informa publicul cât mai rapid cu putință. Rețelele de socializare sunt unul dintre canalele de comunicare cu publicul, iar media le utilizează pentru a informa, a primi feedback și a genera dezbateri. Consiliul de Presă constată cu îngrijorare că în ultimele luni prin intermediul comentariilor de pe paginile oficiale ale unor instituții de presă de pe rețelele de socializare au fost distribuite mesaje care incită la discriminare, discurs de ură, injurii și care promovează războiul. În calitate de structură națională de autoreglementare în domeniul mass-media, menită să promoveze jurnalismul calitativ și etic, Consiliul de Presă le reamintește jurnaliștilor și editorilor media din Republica Moldova că moderarea comentariilor la știri/articole pe site-uri și pe rețelele sociale este, deopotrivă cu conținutul jurnalistic, responsabilitatea editorială a redacției. Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova prevede (art. 2.40)  că „instituțiile mass-media, în administrarea paginilor web, precum și a celor de pe rețelele de socializare, nu-și permit și nu acceptă nici din partea publicului, în reacții (comentarii), derogări de la normele legale și cele deontologice”. Este...

Apel al Consiliului de Presă: Mass-media este obligată să respecte demnitatea umană, inclusiv a persoanelor decedate

Consiliul de Presă din Republica Moldova atrage atenția jurnaliștilor și editorilor media asupra responsabilității de a respecta dreptul la viața privată și la demnitatea umană, inclusiv în cazul persoanelor decedate.

Difuzarea publică a momentului agoniei înainte de deces și a imaginilor neblurate cu corpul neînsuflețit, în condițiile în care acestea nu servesc interesului public, este o practică jurnalistică inadmisibilă. Consiliul de Presă solicită instituțiilor de presă să respecte prevederile Codului deontologic al jurnalistului și dreptul la demnitate umană, inclusiv după decesul persoanei.