logo
Decizie "Cu privire la autosesizarea în cazul difuzării de către Postul de televiziune Publika TV a unui reportaj care prezintă detalii ce duc la dezvăluirea identităţii unui minor în contextul unor evenimente cu conotaţie negativă"
2014-04-11 20:53:40

Autosesizându-se în şedinţa publică din 11 aprilie 2014 privind difuzarea de către postul de televiziune Publika TV în buletinele de ştiri şi în emisiunea „Ţara lui Dogaru” din 10 martie 2014 a unui reportaj despre diagnosticarea unui caz de tuberculoză la liceul din localitatea Scumpia, raionul Făleşti, în care sunt prezentate detalii ce duc la dezvăluirea identităţii minorei bolnave,

vizionând şi analizând emisiunea „Ţara lui Dogaru” din 10 martie 2014 „Tuberculoza, tot mai periculoasă”, inclusiv reportajul „Caz de tuberculoză la Scumpia”, din perspectiva respectării normelor deontologice jurnalistice,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[1] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[2],

 

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă salută iniţiativa jurnaliştilor şi a postului de televiziune Publika TV de a sensibiliza opinia publică în legătură cu pericolul unor boli sociale, cum ar fi tuberculoza (TBC) şi de a analiza cauzele apariţiei acestora. Totodată, Consiliul de Presă atenţionează asupra inadmisibilităţii dezvăluirii datelor personale ale bolnavilor, în special ale copiilor bolnavi, şi asupra obligaţiei deontologice a jurnaliştilor de a acţiona în interesul superior al copilului.
  2. Consiliul de Presă constată că, prin prezentarea în reportajul „Caz de tuberculoză la Scumpia” a unor detalii care duc la dezvăluirea identităţii minorei diagnosticate cu TBC, inclusiv vârsta, numele şi prenumele mamei, imaginile care prezintă casa în care locuieşte familia minorei, postul de televiziune Publika TV a încălcat prevederile articolului 4.13 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova („4.13 Jurnalistul protejează identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, dispute familiale, sinucideri etc.), inclusiv ca martori. În acest sens, înregistrările video şi fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identităţii minorilor”).
  3. Consiliul de Presă solicită postului de televiziune Publika TV să evite pe viitor difuzarea detaliilor care pot duce la identificarea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă şi să reediteze materialul plasat pe pagina online pentru a face imposibilă identificarea minorei diagnosticate cu tuberculoză.
  4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, 11 aprilie 2014

 

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?