logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2019-11-08 15:52:41

    Forumul Mass-Media 2019: aceleași probleme, alte așteptări

    La 4 și 5 noiembrie 2019, la Chișinău s-a desfășurat a cincea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova. La evenimentele organizate în cele două zile – dezbateri, prezentări, masterclass-uri, ateliere, au participat circa 200 de jurnaliști, manageri media, alți colaboratori ai redacțiilor naționale și locale sau regionale, dar și experți din țară și de peste hotare. În deschiderea Forumului, Viorica Zaharia, Președinta Consiliului de Presă, a vorbit despre condiția jurnalistului în țara noastră: „La ultimele ediții ale Forumului, discutam despre același set de probleme: limitarea accesului la informație, ceea ce împiedică buna desfășurare a muncii jurnalistice și duce la scăderea calității în jurnalism; concentrarea și pozițiile dominante de pe piața media, ceea ce generează un volum imens de informație manipulatoare; monopolul de pe piața de publicitate, ceea ce sufocă mediile, inclusiv cele mici, care rămân astfel fără una dintre sursele principale de venit. Adevărata presă să nu se descurcă fără ajutorul donatorilor externi, iar jurnalismul ca produs, profesie, comunitate, nu se poate dezvolta. Un jurnalism subdezvoltat sau aservit nu este decât o piedică în funcționarea democratică a unui stat”. Maia Sandu, Prim-ministra Republicii Moldova, a punctat prioritățile guvernării în domeniul mediatic: „Situația presei este în continuare dramatică. Presa liberă duce de ani buni o...

Rezoluţia Forumului Mass-Media din Republica Moldova 2019

Forumul Mass-Media:

- Constată că, odată cu schimbarea regimului politic în iunie 2019, a avut loc o anumită evoluție a libertății media, manifestată prin sporirea gradului de transparență a unor instituții publice și printr-o reducere a numărului de cazuri de intimidare și hărțuire a jurnaliștilor aflați în exercitarea profesiei;

- Salută deschiderea declarată a noilor autorități de a susține eforturile comunității jurnalistice și a experților media privind continuarea activității de îmbunătățire în conformitate cu standardele europene a cadrului legislativ care vizează mass-media;

- Constată anumite evoluții la capitolul accesului jurnaliștilor la informația de interes public;

- Constată că legislația privind protecția datelor cu caracter personal a continuat să fie utilizată abuziv pentru îngrădirea accesului la informația de interes public;

- Condamnă modul de redistribuire de către Consiliul Audiovizualului a frecvențelor și licențelor în audiovizual, care conduce la menținerea influenței politicului asupra conținuturilor media audiovizuale, stimulează concentrarea proprietății și pozițiile dominante în formarea opiniei publice;

- Își exprimă îngrijorarea în legătură cu implicarea în continuare a unor instituții mass-media în acţiuni de partizanat politic, manifestat prin promovarea unor formaţiuni politice şi acţiuni de discreditare a oponenţilor politici ai acestora.

Postul de televiziune TV8 a câștigat Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2019

Consiliul de Presă a desemnat postul de televiziune TV8 câștigător al concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediția 2019. Premiul a fost înmânat la Forumul Mass-Media care se desfășoară la 4-5 noiembrie la Chișinău.

La concurs au participat 20 de instituții mass-media, iar câștigătorul a fost desemnat după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, membrii unui grup de experții special constituit în acest scop şi membrii Consiliului de Presă. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaților de către public, pe de o parte, şi de către experți şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabiliți cinci finaliști ai concursului: portalurile Moldova.org și Newsmaker.mdRadio ChișinăuRISE Moldova și postul de televiziune TV8.

Forumul Mass-Media la a cincea ediție

04.11.2019 / Astăzi la Chișinău începe a cincea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, convocat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Electronice (APEL).

La eveniment sunt așteptați circa 180 de jurnaliști și manageri media, studenți și cadre didactice de la facultățile de jurnalism, comunicatori, bloggeri, reprezentanți ai structurilor de reglementare și autoreglementare jurnalistică, alte persoane interesate. În deschiderea Forumului, vor lua cuvântul Prim-ministra Republicii Moldova, Maia Sandu, ambasadoarea Suediei, Anna Lyberg, și Șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander. Va urma o discuție de grup la tema situației presei din țara noastră, la care au fost invitați reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului, autorităților de reglementare în domeniul audiovizualului și al concurenței, experți media din societatea civilă.

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2019: cinci redacții finaliste

Consiliul de Presă a desemnat finaliștii concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediţia 2019. În finala concursului au ajuns cinci din cele 20 de instituții mass-media nominalizate. Câștigătorul va fi anunțat la Forumul Mass-Media 2019 care va avea loc la 4-5 noiembrie la Chișinău.

Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaților de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabilite cinci redacții cel mai bine apreciate în ambele topuri. Acestea sunt (în ordine alfabetică): portalul Moldova.org, portalul Newsmaker.mdRadio ChișinăuRISE Moldova și TV8

MARȚI, 29 OCTOMBRIE 2019, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

Marți, 29 octombrie 2019, cu începere de la ora 12.00, în sala de conferinţe a hotelului Jolly Alon (mun. Chişinău, strada Maria Cebotari, 37), va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din R. Moldova.

Din agenda şedinţei:                

1. Cu privire la sesizările privind comportamentul jurnaliştilor în reţelele sociale.

2. Cu privire la sesizările privind incitarea la discriminare în ştirile despre conflictul cu implicarea unor tinere de origine arabă.

3. Examinarea plângerii doamnei Angelica Frolov împotriva unor portraluri privind publicarea informaţiei false.

4. Examinarea sesizării Coaliţiei Naţionale “Viaţa fără violenţă în familie” împotriva portalului Telegraph.md.

5. Examinarea plângerii Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei împotriva ziarului "Opinia Liberă".

6. Examinarea demersului Consiliului Superior al Magistraturii / plângerea judecătorului Anatolie Minciună împotriva TV8/Cutia Neagră.

7. Diverse.

Şedinţele Consiliului de Presă sunt publice.