logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2012-12-20 14:15:00

    Consiliul de Presă răspunde la sesizarea Ministerului Educaţiei

    Ministerul Educaţiei a solicitat Consiliului de Presă să se expună în privinţa corectitudinii modului de reflectare de către mai multe posturi de televiziune a presupusului caz de viol al unui elev dintr-un liceu din oraşul Hânceşti, în octombrie curent. În urma unei analize a materialelor prezentate de către minister, membrii Consiliului au constatat că, în mare parte, posturile de televiziune au prezentat detalii care permit identificarea copilului-victimă, ceea ce reprezintă o încălcare a Codului Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preşedintele Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, a declarat că membrii consiliului recomandă repetat instituţiilor mass-media să evite utilizarea datelor care permit sau uşurează identificarea copiilor-victime ale diferitor abuzuri sau altor situaţii cu conotaţie negativă. Astfel, jurnaliştilor li se recomandă să nu dezvăluie denumirea instituţiei de învăţământ, clasa în care învaţă copilul, numele şi mai ales imaginea copilului, care trebuie să fie blurată în aceste situaţii. În cazul reportajelor pozitive, blurarea imagini rămâne la discreţia jurnalistului. Membrii Consiliului de Presă, de asemenea, încurajează mass-media să reflecte mai multe evenimente pozitive la care participă copiii. Consiliul de Presă a sugerat Ministerului Educaţiei să elaboreze instrucţiuni şi să formuleze recomandări pentru cadrele didactice privind comunicarea cu jurnaliştii care realizează subiecte despre presupuse abuzuri...

ANUNŢ: Miercuri, 19 decembrie 2012, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă

Miercuri, 19 decembrie 2012, cu începere de la 12.00, în sala de şedinţe a Centrului "Contact" (mun. Chişinău, str. Bucureşti 83), va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din R. Moldova.

Consiliul de Presă din Moldova a depus o plângere împotriva unei emisiuni de la un post de televiziune din Rusia

13 decembrie 2012 / Consiliul de Presă din Republica Moldova a solicitat Consiliului de Presă din Federaţia Rusă (Общественная коллегия по жалобам на прессу Российской Федерации) să evalueze respectarea normelor de etică profesională jurnalistică în emisiunea „Pusti govoreat” (moderator - Andrei Malahov) din 24 septembrie 2012, difuzată la postul de televiziune „Pervâi Kanal” din Rusia.

Conferinţa anuală a AIPCE

Reprezentanţi ai Consiliilor de presă din 35 de ţări ale lumii, precum şi delegaţi ai Consiliului Europei, OSCE şi UNESCO au participat la cea de-a 14-ea conferinţă anuală a Alianţei Europene a Consiilor de Presă Independente din Europa (AIPCE) care a avut loc la 17-19 octombrie 2012 în oraşul belgian Antwerpen. Printre delegaţi au fost şi reprezentanţi ai Consiliului de Presă din R. Moldova.

Conferinţă de presă cu Ion Inculeţ

A intrat în redacţie şi a zis: «Mă numesc Ion. Vreau să fac o conferinţă de presă cu toată echipa Ziarului de Gardă.» Îl vedeam pentru prima oară şi ni s-a părut cel puţin bizară ideea, căci, în goana după dezlegarea conferinţelor oficiale, nu ne mai rămâne timpul necesar pentru conferinţe de presă cu oamenii de rând. Ion părea un om simplu, într-un maiou negru, cu o faţă brăzdată de riduri.

Dezbatere privind proiectul de lege “Cu privire la protecţia copiilor de impactul negativ al informaţiei publice”

Instituţiile mass-media ar putea fi sancţionate pentru tirajarea informaţiilor care au impact negativ asupra copiilor. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată de către un grup de deputaţi în Parlament (Liliana Palihovici, Ghenadie Ciobanu, Valeriu Ghileţchi, Petru Ştirbate, Maria Nasu, Elena Frumosu, Lilian Zaporojan). Miercuri, 30 mai a.c., iniţiativa a fost dezbătută public cu participarea autorilor proiectului, a reprezentanţilor Consiliului de Presă, Centrului Naţional de prevenire a Abuzului faţă de Copii, Alianţei ONG-urilor active în Domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Agenţiei de Stat pentru Protecţia Moralităţii, Secţiei minori şi drepturile omului de la Procuratura Generală, avocatului parlamentar al copilului şi a altor experţi.