logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2013-12-17 15:28:00

    Utilizarea imaginilor copiilor decedaţi nu poate fi argumentată editorial

    Postul de televiziune Impuls TV din Şoldăneşti a difuzat un reportaj, preluat ulterior de reţeaua radiodifuzorilor regionali şi de unele posturi TV naţionale, despre o fetiţă care ar fi decedat după ce mama sa, fiind în stare de ebrietate, a scăpat-o din braţe, iar copilul a fost călcat de căruţă. În reportaj au fost utilizate imagini neprocesate electronic în care copilul decedat apare în prim-plan. În răspunsul la notificarea Consiliului de Presă, directorul postului de televiziune a menţionat că jurnaliştii care au realizat reportajul nu consideră că au încălcat normele deontologice, chiar dacă a admis că imaginile în prim-plan cu cadavrul copilului şi rănile acestuia puteau fi omise. Totodată, în răspuns se afirmă că părinţii înşişi au postat imagini cu copilul decedat în reţelele de socializare. Membrii Consiliului de Presă au remarcat că utilizarea imaginilor foto sau video ale copiilor decedaţi nu poate fi argumentată din punct de vedere editorial în reflectarea subiectelor de acest gen şi contravine bunelor practici jurnalistice. De asemenea, Consiliul a dezaprobat difuzarea imaginilor morbide pentru a impresiona publicul şi a amplifica dramatismul evenimentului, cu scopul de a obţine rating, iar ştirea să fie preluată de alte instituţii mass-media. Consiliul de Presă a recomandat jurnaliştilor şi...

Consiliul de Presă recomandă preluarea cu atenţie a informaţiilor publicate pe bloguri

Instituţiile mass-media trebuie să fie foarte atente când preiau informaţiile publicate pe blogurile unor persoane terţe şi să-şi asume răspunderea deontologică pentru conţinutul republicat. Această recomandare a fost făcută de Consiliul de Presă din Republica Moldova după examinarea unei sesizări a Consiliului Superior al Magistraturii care se referă la republicarea pe pagina web a ziarului „Timpul de dimineaţă” a informaţiilor postate pe un blog, transmite IPN.

ANUNŢ: Joi, 5 decembrie 2013, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă

Joi, 5 decembrie 2013, cu începere de la ora 12.00, în sala de conferinţe a hotelului “Elat” (mun. Chişinău, str. Columna 140/1, colţ cu str. Sfatul Ţării), va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din Republica Moldova.

CEDO decide în favoarea libertăţii de exprimare într-un caz din Lituania

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat în favoarea libertăţii de exprimare în cazul Pauliukiene și Pauliukas vs. Lituania. CEDO a arătat că, în situația respectivă, libertatea de exprimare prevăzută în articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului a fost prioritară față de protecția vieții private, prevăzută în articolul 8 din aceeași Convenție, potrivit unui comunicat de presă al ONG-ului APADOR-CH din România.

Mass-media iresponsabile transmit mesaje speculative despre romi

Strasbourg, 24.10.2013 - "Problema mai veche a mesajelor speculative, transmise de instituţiile mass-media despre minorităţi, s-a reliefat din nou în cazul copiilor, găsiţi în familiile de romi din Grecia şi Irlanda. În majoritatea ştirilor - nu doar în Europa, ci în întreaga lume – a fost subliniată etnia familiilor, din care au fost retraşi copiii. Astfel, sunt perpetuate miturile seculare care îi descriu pe romii ca hoţi de copii", - a declarat astăzi Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Mujzhnieks, într-o scrisoare deschisă către jurnalişti.