logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2014-12-22 19:40:00

    Consiliul de Presă reaminteşte mass-media să respecte principiul prezumţiei nevinovăţiei

    La şedinţa de joi, 18 decembrie, membrii Consiliului de Presă au constatat că unele din site-urile reclamate au admis derogări de la normele deontologiei profesionale jurnalistice în reflectarea subiectului privind achitarea de către Judecătoria Hânceşti a trei adolescenţi acuzaţi de Procuratură că ar fi violat un minor. Preşedinta Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, a menţionat că informaţia despre tinerii inculpaţi trebuia tratată diferit, evitând acuzaţiile directe de săvârşirea crimei, până la pronunţarea unui verdict final. La examinarea plângerii, s-a constatat că unele agenţii şi portaluri online au indicat expres, în titlul sau în corpul ştirii, că adolescenţii au comis violul, deşi aceştia au fost achitaţi de prima instanţa de judecată. Chiar dacă poate exista o bănuială rezonabilă privind corectitudinea unei decizii judecătoreşti, jurnaliştii nu trebuie să-şi bazeze relatările din sala de judecată doar pe afirmaţiile procurorilor sau a unor părţi în proces, au remarcat membrii Consiliului de Presă. Articolul 4.9 al Codului Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova prevede că jurnalistul respectă prezumţia nevinovăţiei şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile împotriva sa. În plângerea împotriva celor 24 de portaluri online şi pagini web ale instituţiilor mass-media se spune că jurnaliştii au...

ANUNŢ: Joi, 18 decembrie 2014, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă

Joi, 18 decembrie 2014, cu începere de la 12.00, în sala de conferinţe a hotelului “Elat” (mun. Chişinău, str. Columna 140/1, colţ cu str. Sfatul Ţării), va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din R. Moldova.

Consiliile de Presă din Europa îşi fortifică cooperarea

În timpul celei de-a 16-ea conferinţe anuale a Alianţei Europene a Consiliilor de Presă Independente (AIPCE), desfăşurată la Bruxelles la 9 şi 10 octombrie 2014, au fost examina subiecte importante despre viitorul acestei Alianţe.

Decizie Cu privire la autosesizarea în cazul publicării de către unele site-uri a informaţiilor neverificate care incită la ura interetnică, mun. Chişinău, 25 septembrie 2014

Autosesizându-se în şedinţa publică din 25 septembrie 2014 privind publicarea de către portalul www.point.md la 24 septembrie 2014 a informaţiei „В лицее "Георге Асаки" отрепетировали "нападение России” („La liceul „Gheorghe Asachi” au repetat „atacul Rusiei”), în care se anunţă, cu trimitere la „utilizatorii reţelelor de socializare” despre desfăşurarea la liceul „Gheorghe Asachi” din municipiul Chişinău a unor exerciţii de evacuare a elevilor „după anunţarea unui atac rusesc” şi se afirmă, cu trimitere la aceleaşi surse, că „acest lucru avea loc în sunetele sirenei, exploziilor şi împuşcăturilor, după anunţul „ATACĂ RUŞII!!!",

ANUNŢ: Joi, 25 septembrie 2014, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă

Joi, 25 septembrie 2014, cu începere de la ora 12.00, în sala de conferinţe a Centrului “Contact” (mun. Chişinău, str. Bucureşti 83), va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din R. Moldova.

Ludmila Andronic a fost realeasă în funcţia de preşedintă a Consiliului de Presă din Republica Moldova

La prima şedinţă a noii componenţe a Consiliului de Presă din Republica Moldova, care a avut loc miercuri, 30 iulie a.c., în funcţia de preşedintă a Consiliului de Presă a fost realeasă doamna Ludmila Andronic. Ea deţine această funcţie din ianuarie 2010, când a fost creat Consiliul de Presă, şi a fost realeasă pentru al treilea mandat de doi ani.