logo
Decizie ”Cu privire la examinarea autosesizării împotriva site-ului Realitatea.md”
2015-06-17 23:56:36

Autosesizându-se în sedinţa publică din 17 iunie 2015 privind publicarea de către site-ul Realitatea.md a articolului ”NO COMMENT! Un activist PSRM, surprins în timp ce-şi satisfăcea necesităţile fiziologice în curtea unui bloc din capitală (VIDEO)”,

analizând articolul „NO COMMENT! Un activist PSRM, surprins în timp ce-şi satisfăcea necesităţile fiziologice în curtea unui bloc din capitală (VIDEO)”, publicat pe site-ul Realitatea.md la 12 iunie 2015, inclusiv versiunea publicată iniţial cu denumirea ”NO COMMENT! Un activist PSRM s-a căcat într-o curte şi s-a şters cu un ziar de partid (VIDEO)”,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,

 

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

 1.        Consiliul de Presă constată că publicarea articolului „NO COMMENT! Un activist PSRM, surprins în timp ce-şi satisfăcea necesităţile fiziologice în curtea unui bloc din capitală (VIDEO)” încalcă grav principiile de bază ale deontologiei jurnalistice, stabilite în Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (1.1 Jurnalistul este persoana care îşi câştigă mijloacele de trai prin colectarea, redactarea şi publicarea de informaţii referitoare la fapte şi evenimente de interes public, cu scopul diseminării publice). Astfel, prezentarea detaliată, inclusiv în imagini video, a unei persoane care îşi satisface necesităţile fiziologice, nu răspunde interesului public, iar bunele practici jurnalistice din toată lumea descurajează astfel de publicaţii.

2.        Consiliul de Presă consideră că decizia editorială de a publica acest material sfidează bunul simţ şi se situează sub orice standard etic general, inclusiv sub standardele etice şi deontologice ale instituţiilor mass-media profesioniste şi responsabile.

3.        Consiliul de Presă cere Grupului de presă online ”Realitatea” să excludă de pe site-ul www.realitatea.md articolul „NO COMMENT! Un activist PSRM, surprins în timp ce-şi satisfăcea necesităţile fiziologice în curtea unui bloc din capitală (VIDEO)”.

4.        Consiliul de Presă recomandă proprietarilor Grupului de presă online ”Realitatea” să iniţieze o anchetă internă şi să sancţioneze persoanele care au autorizat publicarea acestui material.

5.        Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, 17 iunie 2015

          

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?