logo
Decizie "Cu privire la încălcarea principiului etic de protejare a victimelor de către unele instituţii mass-media"
2011-01-20 19:58:20

Examinând în şedinţa publică din 20 ianuarie 2011 sesizările unor jurnalişti şi avocaţi privind încălcarea principiului etic de protejare a victimelor, prin dezvăluirea identităţii unui martor al violenţelor din aprilie 2009 care a solicitat anonimatul,

 

 Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

 

  1. Se constată că în buletinul de ştiri „Primele Ştiri”, difuzat de postul de televiziune TV Prime la data de 10 ianuarie 2011 şi în ştirea „Martor la violenţele din aprilie 2009: Mă băteau pe spate şi pe burtă. Cineva a strigat să nu ne mai bată pentru că unul este deja mort” (fluxul Agenţiei de presă „Info-Prim Neo”, 11 ianuarie 2011) au fost încălcat bunele practici ale jurnalismului responsabil şi prevederile Codului principiilor de etică profesională (Codul deontologic) al jurnalistului din Republica Moldova (articolul 11: (...) Jurnalistul se va abţine de a indica numele victimei şi de a publica materiale care ar conduce la stabilirea identităţii acesteia). Astfel, cu toate că victima şi avocatul său au cerut presei să nu-i divulge numele, în ştirile respective ea a fost nominalizată, oferindu-se şi alte detalii care pot duce la identificarea ei, fapt care i-a provocat suferinţe şi discomfort psihologic.
  2. Consiliul de Presă cere tuturor jurnaliştilor şi instituţiilor mass-media din Republica Moldova să respecte dreptul la anonimat şi principiul etic de a nu dezvălui identitatea victimelor, cu excepţia cazurilor când există acordul acestora sau al familiei (dacă persoana nu este în măsură să-şi dea acordul) sau când prevalează interesul public.

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

​mun. Chişinău, 20 ianuarie 2011

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?