logo
Decizie ”Cu privire la mediatizarea de către unele instituţii mass-media a cazului de agresare fizică a unui adolescent din raionul Floreşti”
2012-11-28 17:52:00

Autosesizându-se în şedinţa publică din 24 septembrie 2012 privind mediatizarea de către unele instituţii mass-media a cazului de agresare fizică a unui adolescent din raionul Floreşti,

luând act de plângerea la aceeaşi temă, depusă de domnul Corneliu Gandrabur care nu este vizat direct în ştirea cu acest subiect, motiv pentru care nu poate fi examinată (art. 17 din Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă din Republica Moldova), examinând reportajele despre agresarea fizică a unui adolescent din raionul Floreşti de către fosta lui prietenă, publicate de

www.jurnal.md, Jurnal TV, PRO TV Chişinău, în prezenţa reprezentanţilor Jurnal Trust Media care au răspuns invitaţiei de participare la şedinţa Consiliului de Presă, bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[1] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[2],

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Se constată că difuzarea materialului video despre agresarea fizică a unui adolescent din raionul Floreşti de către fosta lui prietenă, fără protejarea identităţii minorului-victimă, reprezintă o încălcare a prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, art. 4.13: Jurnalistul protejează identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, dispute familiale, sinucideri etc.), inclusiv ca martori. În acest sens, înregistrările video şi fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identităţii minorilor.
  2. Se solicită instituţiilor mass-media, editorilor şi jurnaliştilor să nu admită încălcarea drepturilor copiilor-victime în materialele jurnalistice, conştientizând că aceste încălcări deontologice pot avea repercusiuni grave asupra copiilor.
  3. Consiliul de Presă face apel către instituţiile mass-media, către editori şi jurnalişti să renunţe la abordarea prin prisma senzaţionalului a subiectelor care vizează suferinţa copiiilor, iar la mediatizarea cazurilor de violenţă în rândul copiilor să solicite comentarii de la specialiştii psihologi, pedagogi sau asistenţi sociali, pentru a explica cauzele celor întâmplate şi a-i ajuta pe părinţi şi pe copii să evite astfel de situaţii pe viitor.

[1]

http://consiliuldepresa.md/fileadmin/fisiere/fisiere/Cod_deontologic_al_jurnalistului_din_Republica_final.pdf

[2]

http://consiliuldepresa.md/fileadmin/fisiere/documente/REGULAMENT_ACTIVITATE_CONSILIUL_DE_PRESA.pdf

 

 

 

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?