logo
CCA a sancţionat postul PRO TV Chișinău pentru încălcarea drepturilor minorilor
2013-09-13 14:51:00


Reportajul cu titlul “A fost ţinută în casă cu forţa. Ce s-a întâmplat cu o fetiţă din Coşcodeni - Vecinii o acuză de furt” a fost difuzat la postul de televiziune PRO

TV Chișinău în 10 august. În urma monitorizării, s-a stabilit că deși postul de televiziune a blurat imaginea copilului, în reportaj au fost prezentate suficiente informaţii ce pot duce la dezvăluirea identităţii acestuia, inclusiv a mamei sale. În decizie se arată că în material au fost încălcate mai multe prevederi ale deciziilor CCA vizând protecţia minorilor.

Conform articolul 7 al Deciziei CCA nr. 99 din 19 februarie 2012, este interzisă difuzarea oricăror indicii care ar putea duce la identificarea copiilor de până la 16 ani. Doar în caz de excepţie se pot publica astfel de informații, cu acordul părinţilor. Experții de la Consiliu recomandă profesioniştilor media să trateze astfel de subiecte cu maximă responsabilitate, protejând identitatea copiilor şi acţionând în interesul suprem al minorilor.

Potrivit răspunsului conducerii postului PRO TV Chișinău, acest reportaj nu încalcă interesul suprem al copilului şi, în acelaşi timp, a fost realizat la solicitarea mamei copilului. Directorul postului consideră că ei nu au încălcat normele legale, dar au hotărât să retragă de site-ul protv.md subiectul precizat.

Anterior, Consiliul de Presă s-a autosesizat privind încălcarea normelor deontologice de protecţie a minorilor în reportajul PRO TV Chișinău. La şedinţă a fost prezentă şi membra CCA, Mariana Hadârcă, care a adus subiectul în discuţie la Consiliu.

Sursa: www.media-azi.md

Inapoi

Noutăți recente

  • TERMEN EXTINS: CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA MAI 2024 - APRILIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?