Fiecare din cele trei ghiduri conţin informaţii atât despre prevederile legislaţiei în domeniu, cât şi cele din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, exemple de greşeli comise constant de jurnalişti, precum şi recomandări privind diminuarea situaţiei.
În Ghidul de bune practici jurnalistice “Protecţia minorilor în mass-media”, jurnaliştii pot afla care este diferenţa dintre termenul “copil” şi “minor”, când minorilor implicaţi în evenimente negative trebuie să le fie protejată identitatea etc.
Ghidul de bune practici jurnalistice “Mass-media şi prezumţia nevinovăţiei” prezintă termenii corecţi care definesc statutul juridic al persoanelor aflate sub urmărire penală. În această publicaţie, jurnaliştii vor găsi sfaturi utile cum să realizeze un articol despre o persoană cercetată penal, în aşa fel ca să nu-i afecteze drepturile şi să respecte prezumţia nevinovăţiei.
Din Ghidul de bune practici jurnalistice “Toleranţă şi nediscriminare în mass-media” jurnaliştii vor afla că trebuie să trateze cu atenţie sporită chiar şi informaţia furnizată de instituţiile statului pentru a nu utiliza, din neştiinţă, termeni şi declaraţii discriminatorii sau intolerante. Autorii ghidului atenţionează că, mass-media nu întotdeauna îşi îndeplineşte rolul de promotor al drepturilor omului, al toleranţei şi nediscriminării, oferind, în acest sens, un set de recomandări pentru a nu mai comite erori de acest fel.
Cele trei ghiduri se distribuie gratuit instituţiilor mass-media şi jurnaliştilor/studenţilor interesaţi. De asemenea, ele pot fi accesate şi pe site-ul Consiliului de Presă la următoarele linkuri:
GHID de bune practici jurnalistice „Mass-media şi prezumţia de nevinovăţie”: Versiunea română: http://consiliuldepresa.md/fileadmin/fisiere/documente/1-Ghid-prezumtia-ROM-1.pdf GHID de bune practici jurnalistice „Toleranţă şi nediscriminare în mass-media”: Versiunea română: http://consiliuldepresa.md/fileadmin/fisiere/documente/2-Ghidul-_nediscriminare-ROM.pdf GHID de bune practici jurnalistice „Protecţia minorilor în mass-media” Versiunea română: http://consiliuldepresa.md/fileadmin/fisiere/documente/3-Ghid-_protectia_minorilor-ROM.pdfJurnaliştii care doresc să obţină versiunea tipărită a ghidurilor sunt rugaţi să ne contacteze la numărul de telefon 022-22-09-95 (persoană de contact: Rodica Malic) sau să vină la sediul API, or. Chişinău, str. Bucureşti 77.
Aceste publicaţii sunt realizate de Consiliul de Presă din Republica Moldova cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Intrenaţională (Sida).Noutăți recente
LUNI, 23 DECEMBRIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE
citeste mai multA fost publicată Rezoluția Forumului Mass-Media 2024
citeste mai multREZOLUŢIA FORUMULUI MASS-MEDIA DIN REPUBLICA MOLDOVA 2024
citeste mai multSondaj
Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?