logo
Consiliul de Presă atenţionează: faptele trebuie separate clar de opinii
2013-07-31 13:38:00

Potrivit deputatului, într-un reportaj realizat de Jurnal TV de la o masă rotundă organizată de Comisia parlamentară de specialitate, i-au fost aduse învinuiri nefondate precum ar apăra radiodifuzorii privaţi care nu vor se conformeze deciziei Consiliului Coordonator al Audiovizualului de promovare a produsului audiovizual autohton. În plângerea depusă la Consiliul de Presă, Chiril Lucinschi a subliniat informaţia prezentată de postul de televiziune are la bază secvenţe rupte din context şi relatează denaturat subiectul audierilor publice, în cadrul cărora el s-ar fi pronunţat pentru scutiri de impozite a posturilor de televiziune care promovează patrimoniul naţional. Deputatul respinge acuzaţiile postului de televiziune că ar fi promotor al concurenţei neloiale în audiovizual.

La
solicitarea Consiliului de Presă, postul de televiziune Jurnal TV şi-a expus poziţia faţă de această plângere. În scrisoarea semnată de directorul general Adrian Gâţu se menţionează că postul de televiziune nu a admis derogări de la prevederile legale în vigoare sau de la Codul Deontologic al jurnalistului, iar nemulţumirea deputatului Chiril Lucinschi faţă de calitatea reportajului este neîntemeiată şi portă o tentă de imixtiune în libertatea editorială a postului de televiziune.

Analizând reportajul difuzat de Jurnal TV, membrii Consiliului
de Presă nu au identificat încălcări grave ale normelor deontologice, constatând totuşi o abordare jurnalistică uşor dezechilibrată şi lipsa unei delimitări clare a faptelor de opinii, ceea ce afectează echilibrul ştirii şi le poate induce telespectatorilor convingerile personale ale autorilor materialului. Membrii Consiliului de Presă au mai specificat este oportun să-i fie oferit dreptul la replică deputatului Chiril Lucinschi, dacă acesta va dori facă anumite precizări în problema asigurării unui cadru de concurenţă loială pe piaţa audiovizualului. Oferirea dreptului la replică este o obligaţiune mai mult morală decât legală, au ţinut să remarce membrii Consiliului de Presă.

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?