logo
Dialog public privind respectarea prezumţiei nevinovăţiei în mass-media
2011-10-31 17:01:00

Secretariatul Consiliului de Presă din Republica Moldova a invitat la dezbateri jurnalişti, editori, reprezentanţi ai instituţiilor de drept, avocaţi, ONG-işti, alte persoane interesate. Cei prezenţi au fost antrenaţi în discuţii privind prezumţia nevinovăţiei ca garanţie constituţională, dar şi ca normă deontologică jurnalistică, interacţiunea dintre jurnalişti şi reprezentanţi ai organelor de drept, jurişti, avocaţi în mediatizarea unor presupuse infracţiuni, cazuri de încălcare a principiului prezumţiei nevinovăţiei de către unele instituţii mass-media, impactul greşelilor jurnalistice asupra actului justiţiei şi asupra persoanelor anchetate prin prisma asigurării dreptului la un proces echitabil etc.

La aceste teme au vorbit: Ludmila Andronic, preşedinta Consiliului de Presă, Petru Macovei, secretarul Consiliului de Presă, avocaţii Vitalie Zama şi Vitalie Postolache, Aneta Grosu, redactor-şef la „Ziarul de Gardă”.

Avocatul Vitalie Postolache a prezentat rezultatele unei monitorizări proprii a mass-media privind respectarea prezumţiei nevinovăţiei. El a dat citire la o serie de articole din mass-media naţională, în care jurnaliştii încalcă această normă.

La rândul lor, jurnaliştii prezenţi la dezbatere au specificat că de multe ori, informaţiile apărute în presă sunt preluate din comunicatele oficiale ale instituţiilor de drept.

În concluzie la cele discutate, cei prezenţi au căzut de acord ca astfel de subiecte trebuie să fie abordate cu atenţie maximă, pentru a nu fi prejudiciate imaginea unor persoane sau mersul anchetei şi pentru a asigura dreptul la un proces echitabil.

Evenimentul a avut loc cu suportul Oficiului din Moldova al UNESCO pentru Armenia, Azerbaijan, Belarus, Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Inapoi

Noutăți recente

  • VINERI, 28 MAI 2021, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • Recomandări ale Consiliului de Presă privind comportamentul jurnaliștilor/elor pe rețelele sociale

    citeste mai mult
  • MARȚI, 20 APRILIE 2021, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?