Pe pagina oficială a Consiliului de Presă a fost publicată versiunea actualizată a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Completările la Cod au fost consultate public în perioada octombrie-noiembrie 2024 și aprobate la Forumul Mass-Media 2024 care a avut loc în perioada 2-3 decembrie la Chișinău.
Codul deontologic al jurnalistului a fost completat cu câteva prevederi noi care vizează protecția persoanelor în situații vulnerabile și cu un capitol special despre utilizarea de către jurnaliști a instrumentelor de inteligență artificială. Astfel, jurnalistul trebuie să asigure respectarea demnității umane a fiecărei persoane și să adopte o abordare incluzivă și bazată pe drepturile omului în tratarea subiectelor sensibile, pentru ca nici o persoană să nu fie stigmatizată sau supusă altor forme de abuz în timpul realizării materialului jurnalistic și după publicarea acestuia. La fel, prin comportamentul său profesional și editorial, jurnalistul trebuie să descurajeze exprimările și comportamentele bazate pe prejudecăți.
Dacă produsul mediatic este generat cu ajutorul inteligenței artificiale, total sau parțial, jurnalistul are obligația deontologică să comunice explicit publicului despre acest lucru. Totodată, utilizarea instrumentelor inteligenței artificiale în jurnalism trebuie să susțină valorile de bază ale eticii profesionale și să nu inducă publicul în eroare.
Alte câteva norme ale Codului deontologic au fost detaliate pentru o mai bună înțelegere de către jurnaliști și consumatorii de produse media.
Autoritatea națională de autoreglementare jurnalistică este Consiliul de Presă din Republica Moldova care monitorizează aplicarea Codului deontologic, examinează plângeri și autosesizări privind încălcarea prevederilor acestuia, emite decizii de constatare și face recomandări.
Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova conține 8 capitole (Principii generale, Asigurarea acurateței informației, Utilizarea instrumentelor de inteligență artificială, Protecția drepturilor omului, Jurnalistul și conflictele de interese, Tehnici și echipamente speciale a informațiilor, Obligații mutuale între jurnalist și angajator, Autoreglementare) cu peste 100 de prevederi și norme deontologice. Versiunea actualizată a Codului este accesibilă în limba română pe pagina web www.consiliuldepresa.md, pe parcursul săptămânii viitoare urmând să fie publicate și versiunile în limbile rusă și engleză.
Consiliul de Presă va edita Codul deontologic al jurnalistului și în format tipărit pentru a-l oferi, la solicitare, jurnaliștilor, redacțiilor, facultăților de profil, altor persoane și instituții interesate.
Pentru informații suplimentare: (022) 220996
Noutăți recente
LUNI, 23 DECEMBRIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE
citeste mai multA fost publicată Rezoluția Forumului Mass-Media 2024
citeste mai multREZOLUŢIA FORUMULUI MASS-MEDIA DIN REPUBLICA MOLDOVA 2024
citeste mai multSondaj
Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?