logo
A ÎNCEPUT EDIȚIA A ȘAPTEA A FORUMULUI MASS-MEDIA
2022-11-22 13:53:26

Peste 150 de jurnaliști, editori, manageri media, profesori și studenți de la facultățile de jurnalism participă la ediția a șaptea a Forumului Mass-Media din Republica Moldova care a început marți la Chișinău. La evenimentul care va dura două zile, au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor publice și autorităților de reglementare, experți din țară și de peste hotare.

Forumul Mass-Media 2022 va fi deschis de președinta Consiliului de Presă Viorica Zaharia, iar apoi participanții vor fi salutați de directorul executiv al Fundației Soros Moldova, Petru Culeac, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, ambasadorul Uniunii Europene Jānis Mažeiks, șefa adjunctă a misiunii Ambasadei SUA, Laura Hruby și de șeful adjunct al misiunii Ambasadei Britanice, Gary Davies.  

La principala dezbatere a Forumului „Situația mass-media în Republica Moldova: încotro ne-am pornit și unde am ajuns?” vor participa jurnaliști și experți media, împreună cu reprezentanți ai Parlamentului, Agenției Servicii Publice, Consiliului Concurenței, Consiliului Audiovizualului, Î. S. „Poșta Moldovei”, ai altor instituții publice și autorități de reglementare. În prima zi a Forumului vor avea loc alte două dezbateri, una la tema „Jurnalismul pe timp de război” cu jurnalista Alexandra von Nahmen de la DW (Germania) și trei jurnaliști moldoveni care au reflectat războiul Rusiei împotriva Ucrainei; iar în cadrul celei de-a doua va fi lansat „Indicele accesului la informație” care măsoară transparența instituțiilor publice în Republica Moldova.

În cele două zile de Forum se vor desfășura șase ateliere despre hărțuirea jurnaliștilor în mediul online, fenomenul „copy paste”, depășirea stării de epuizare profesională, monetizarea conținutului în presa scrisă și online, moderarea comentariilor, evitarea și gestionarea conflictelor de interese. La aceste ateliere au fost invitați experți locali și internaționali din SUA, Germania, România, Ucraina.

La Forumul Mass-Media vor avea loc și câteva evenimente festive de înmânare a premiilor pentru jurnaliștii și redacțiile care au câștigat concursuri profesionale. Astfel, va fi înmânat Premiul național de etică și deontologie jurnalistică, edițiile 2021 și 2022, vor fi premiați câștigătorii concursului „Investigațiile anului 2022” și ai concursului național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială. De asemenea, va fi lansată ediția 2022 a „Cărții Negre a risipei banilor publici”.

„Profesioniștii au ce-și spune: schimb de experiență într-o atmosferă informală” – acesta este genericul activităților de networking care se vor desfășura la începutul zilei a doua a Forumului, pe 23 noiembrie. Astfel, jurnaliștii și managerii media au posibilitatea să discute, să împărtășească idei și să solicite consultanță de la colegii de breaslă la cinci teme diferite.

După prezentarea concluziilor și recomandărilor atelierelor, participanții vor adopta Rezoluția Forumului Mass-Media 2022 care va fi transmisă autorităților naționale și organizațiilor internaționale care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

Forumul Mass-Media este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Ediția 2022 este organizată în parteneriat cu Freedom House.

Forumul Mass-Media 2022 se desfășoară cu suportul generos al Fundației Soros Moldova, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Britanice la Chișinău (prin proiectul „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii și responsabilităţii în Moldova/MEDIA-M, implementat de Internews în Moldova, Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent), Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est și DW Akademie (Germania).

Inapoi

Noutăți recente

  • TERMEN EXTINS: CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA MAI 2024 - APRILIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?