Consiliul de Presă din Republica Moldova atrage atenția jurnaliștilor și editorilor media asupra responsabilității de a respecta dreptul la viața privată și la demnitatea umană, inclusiv în cazul persoanelor decedate.
În perioada 23-28 iunie 2022, mai multe instituții mass-media – portaluri informaționale și posturi TV, au difuzat știri despre decesul interpretului din Federația Rusă Iuri Șatunov. Spre regretul nostru, mai multe redacții au ales să includă în știri imagini surprinse de camerele de supraveghere care îl prezintă într-un moment de suferință maximă, la scurt timp după infarctul constatat ulterior de medici. Unele surse media au continuat să exploateze acest subiect într-o manieră senzaționalistă și în următoarele zile, când au publicat imagini neblurate cu corpul neînsuflețit al artistului.
Reamintim că articolul 3.1 din Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova prevede că mass-media este obligată să respecte dreptul la viață privată şi demnitate al persoanelor, inclusiv al persoanelor decedate. Prin difuzarea de imagini explicite ale unei persoane care se află în stare de agonie nu respectăm în niciun fel acest drept. Obligația de a respecta demnitatea unei persoane în stare de vulnerabilitate maximă se referă și la persoanele publice.
Difuzarea publică a momentului agoniei înainte de deces și a imaginilor neblurate cu corpul neînsuflețit, în condițiile în care acestea nu servesc interesului public, este o practică jurnalistică inadmisibilă. Consiliul de Presă solicită instituțiilor de presă să respecte prevederile Codului deontologic al jurnalistului și dreptul la demnitate umană, inclusiv după decesul persoanei.
29 iunie 2022
Noutăți recente
A fost publicată Rezoluția Forumului Mass-Media 2024
citeste mai multREZOLUŢIA FORUMULUI MASS-MEDIA DIN REPUBLICA MOLDOVA 2024
citeste mai multA fost publicată versiunea actualizată a CODULUI DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI DIN REPUBLICA MOLDOVA
citeste mai multSondaj
Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?