Consiliul de Presă din Republica Moldova atrage atenția jurnaliștilor și editorilor media, dar și reprezentanților instituțiilor publice, inclusiv organelor de poliție, asupra responsabilității comune pentru protecția copiilor aflați în situații cu conotație negativă și respectarea principiului interesului superior al copilului la publicarea informațiilor despre aceste cazuri.
La începutul lunii septembrie mai multe portaluri de știri au publicat o informație referitoare la o presupusă tentativă de suicid al unei minore. Cea mai mare parte a instituțiilor de presă au republicat informația fără s-o verifice și fără să respecte normele elementare de acuratețe și obligațiile deontologice de reflectare a cazurilor despre copiii în situații cu conotație negativă.
La solicitarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, doamna Maia Bănărescu, Consiliul de Presă a analizat modul în care a fost reflectat acest caz în unele surse media și atrage atenția, în mod repetat, jurnaliștilor și redacțiilor asupra următoarelor obligații deontologice și legale:
Totodată, Consiliul de Presă solicită instituțiilor publice, inclusiv organelor de poliție care gestionează cazuri de abuzuri sau situații de risc în care sunt implicați copiii, să trateze cu maximă prudență informația și datele pe care le furnizează presei, pentru a evita eventuale prejudicii care îi pot fi aduse copilului vizat, prin publicarea/dezvăluirea acestei informații.
Foto-simbol. Sursă: www.europarl.europa.eu
[1] A se vedea: Ghid de bune practici jurnalistice. Reflectarea mediatică a suicidului. Consiliul de Presă, Chișinău 2014
Noutăți recente
Apelul Consiliului de Presă către mass-media privind necesitatea respectării datelor cu caracter personal la reflectarea unor subiecte sensibile
citeste mai multTERMEN EXTINS: Consiliul de Presă anunță concurs de selectare a membrilor Consiliului de experți al Fondului pentru subvenționarea mass-mediei
citeste mai multJOI, 1 AUGUST 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE
citeste mai multSondaj
Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?