logo
Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului lansează un apel către mass-media
2017-12-13 18:57:19

Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului Maia Bănărescu susține inițiativa Consiliului de Presă de a cere presei să țină cont de interesul superior al copilului în reflectarea abuzurilor.

Ombudsmanul copiilor a atenționat de mai multe ori presa, inclusiv la ultima conferință de presă cu tema ,,Dreptul copilului de a fi protejat împotriva abuzului și violenței” să  fie foarte atentă la difuzarea materialelor cu un caracter violent, mai ales cu participarea copiilor, pentru că informaţiile difuzate pot fi dăunătoare pentru sănătatea psihică şi fizică a copiilor, pentru dezvoltarea lor fizică, mintală, spirituală şi morală. De asemenea, difuzarea imaginilor violente cu participarea copiilor reprezintă, de fapt, abuzarea în continuare a copilului care se vrea a fi protejat.

Maia Bănărescu subliniază că și copiii sunt nemulțumiți de conținutul știrilor care îi vizează, fapt despre care îi comunică Ombudsmanului în cadrul vizitelor în teritoriu.

Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului amintește că:

  • · Protejarea identităţii copilului, precum şi nedivulgarea datelor ce îl pot expune, trebuie respectate cu stricteţe, mai ales atunci când copilul sau părinţii acestuia sunt victime ale violenţei, traficului de fiinţe umane, aflaţi în conflict cu legea sau trăiesc o suferinţă profundă. 
  • · Se recomandă promovarea/încurajarea subiectelor pozitive care scot în evidenţă personalitatea copilului şi succesele acestuia. Se solicită prezenţa vocii/opiniei copilului faţă de deciziile ce îl vizează, îi afectează viaţa de zi cu zi.
  • · Se recomandă renunţarea la abordarea senzaţională, îngustă a subiectului în favoarea analizei cazului, a complexităţii fenomenului şi a cauzelor care au provocat situaţia respectivă.

Maia Bănărescu îndeamnă jurnaliștii să consulte Manual de legislaţie europeană privind protecţia datelor care descrie amănunțit modalitatea de prelucrare a datelor. 

http://ombudsman.md/ro/content/avocatul-poporului-pentru-protectia-drepturilor-copilului-lanseaza-un-apel-catre-mass-media

Inapoi

Noutăți recente

  • CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA APRILIE 2024 - MARTIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?