logo
Cine vine la Forumul Mass-Media 2020? Oficiali și experți din țară și de peste hotare vor evalua implementarea legilor și vor discuta despre gestionarea restricțiilor
2020-11-06 22:48:06

#ForumulMedia2020 / La 24 și 25 noiembrie va avea loc Forumul Mass-Media 2020. În condițiile pandemiei de COVID-19, ediția a șase a Forumului se va desfășura în format mixt: sesiunile de deschidere și de închidere se vor desfășura cu prezența fizică a unui număr redus de delegați, iar celelalte sesiuni vor avea loc în regim online. Jurnaliști, experți și oficiali din țară și de peste hotare vor participa direct sau se vor conecta online la lucrările Forumului. În prima zi vor avea loc două dezbateri de interes major pentru comunitatea jurnalistică și nu numai. Forumul este organizat sub egida Consiliului de Presă și este finanțat de Fundația Soros-Moldova și alți donatori.

După sesiunea de deschidere a Forumului Mass-Media, întitulată „Pandemia, infodemia și media”, la care vor ține discursuri unii ambasadori străini acreditați la Chișinău dar și oficiali moldoveni, va începe dezbaterea despre Concepția națională de dezvoltare a mass-mediei și Codul serviciilor media audiovizuale, de la adoptarea cărora s-au împlinit doi ani. Dezbaterea va fi moderată de Tatiana Puiu, reprezentantă de țară a organizației internaționale Freedom House, iar expertul Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociației Presei Electronice APEL și unul dintre autorii nemijlociți ai acestor legi, va face o evaluare a acțiunilor întreprinse de autorități în domeniul mediatic. A confirmat participarea la dezbatere Adrian Lebedinschi, președintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, au fost transmise invitații și reprezentanților Consiliului Audiovizualului și Ministerului Justiției.      

După amiază va avea loc în regim on-line dezbaterea „Libertatea presei în impas: gestionarea restricțiilor legislative și de politici pe timp de pandemie”, moderată de Marc Behrendt, directorul de programe pentru Europa și Eurasia, Freedom House. Au confirmat participarea în calitate de experți Lolita Buka, asistenta judecătorului Curții Constituționale a Republicii Letonia, care este și lectoră în domeniul drepturilor omului și al dreptului mass-media. Anterior, Lolita a fost editoră a portalului de știri Cilvektiesibas.info din Letonia. Se va conecta la discuții și Katerina Sergatskova, co-fondatoare și redactoră-șefă a organizației neguvernamentale „Zaborona” din Ucraina, lansată în 2018 ca platformă independentă de storytelling. Katerina a fost premiată în 2015 cu Premiul Kurt Schork pentru activitatea sa din prima linie și Premiul Jurnalistului Tânăr al Fundației Thompson pentru reflectarea subiectului radicalismului islamic. Republica Moldova va fi reprezentată de doi vorbitori – Radu Foltea, Secretar de Stat la Ministerul Justiției al Republicii Moldova, fost consultant juridic național la Ambasada SUA la Chișinău, și Anastasia Nani, directoare adjunctă a Centrului pentru Jurnalism Independent, jurnalistă cu experiență de 15 ani, fostă redactoră-șefă a portalului Anticoruptie.md.

Reamintim că înregistrarea prealabilă obligatorie la Forumul Mass-Media 2020 are loc pe pagina web oficială www.mediaforum.md/event/2020 și este deschisă până la 16 noiembrie 2020 inclusiv. Pe aceeași pagină sunt publicate și actualizate agenda Forumului, lista speakerilor și a experților, studiile care vor prezentate, alte informaţii relevante. Lista participanților selectați va fi publicată cu cinci zile înainte de Forum. Limba de lucru a Forumului va fi limba română, cu traducerea simultană în/din limbile rusă și engleză a sesiunii de deschidere și a atelierelor cu experți străini.

Forumul Mass-Media este convocat anual de Consiliul de Presă în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Electronice APEL pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-media.

 

Desfăşurarea Forumului Mass-Media din Republica Moldova este finanţată de Fundaţia Soros-Moldova/Programul Mass-Media. Ediția 2020 a Forumului este co-finanţată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și DW Akademie (Germania). Evenimentul este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Acest eveniment este posibil inclusiv cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation și al Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est.

 

Inapoi

Noutăți recente

  • VIORICA ZAHARIA A FOST REALEASĂ ÎN FUNCȚIA DE PREŞEDINTĂ A CONSILIULUI CARE EXAMINEAZĂ ÎNCĂLCĂRILE CODULUI DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI

    citeste mai mult
  • Luni, 17 iunie 2024, va avea loc ședința Consiliului de Experți și Experte

    citeste mai mult
  • A fost aleasă o nouă componenţă a Consiliului de Experți care va examina plângerile privind încălcarea Codului deontologic al jurnalistului

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?