logo
Cine vine la Forumul Media 2023? DEZBATERI: Piața media, încrederea în presă și dezinformarea
2023-11-17 15:13:25

În agenda ediției a opta a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, care va avea loc pe 4 și 5 decembrie 2023 la Chișinău, sunt incluse mai multe dezbateri, ateliere și evenimente speciale. Piața media din Moldova: 2023 vs 2022; Încrederea în presă: ce-am avut și ce-am pierdut?; Cum dezinformarea viciază democrația – acestea sunt temele celor trei dezbateri din prima și a doua zi a Forumului.

La prima dezbatere a Forumului, întitulată „Piața media din Moldova: 2023 vs 2022”, jurnaliști și reprezentanți ai unor instituții publice și autorități de reglementare vor evalua schimbările de piața media moldovenească din ultimul an. Ca punct de pornire a discuțiilor va servi Rezoluția Forumului Mass-Media 2022, urmând să fie analizat impactul modificărilor legislative și a altor acțiuni întreprinse de autorității asupra dezvoltării domeniului mediatic. La dezbatere au confirmat participarea: Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Vițu, președinta Consiliului Audiovizualului și Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Iar comunitatea jurnalistică va fi reprezentată de Mariana Rață de la TV8 și Slava Perunov de la SP (Bălți).

Profesioniștii media din diferite generații vor discuta despre încrederea publicului în mass-media și responsabilitatea jurnaliștilor la dezbaterea „Încrederea în presă: ce-am avut și ce-am pierdut?”. Își vor expune opiniile trei jurnaliști cu experiență; Rodica Mahu, Vasile Botnaru și Aneta Grosu, dar și trei jurnaliști începători: Felicia Crețu, Cristian Bolotnicov și Elena Celak. La aceeași temă va vorbi și expertul internațional Dainius Radzevičius, președintele Uniunii Jurnaliștilor din Lituania, fost membru și președinte al Consiliului Lituanian de Radio și Televiziune. Daiunius a activat ca prezentator de radio și TV, are experiență de muncă în instituțiile publice din Lituania, iar din 2003 este președintele Uniunii Jurnaliștilor din această țară.

A treia dezbatere a Forumului – „Cum dezinformarea viciază democrația”, va avea loc pe 5 decembrie. Jurnalistul și expertul român Marian Voicu va vorbi despre efectele negative ale dezinformării și cum aceasta subminează procesele democratice în societate în baza unor exemple din România, Republica Moldova, din regiune și din lume. Marian este jurnalist TVR și Veridica.ro cu o experiență de peste 25 de ani, realizator de documentare și scriitor. Cel mai recent volum publicat de el este „Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism”.

Reamintim că înregistrarea prealabilă obligatorie la Forumul Mass-Media 2023 are loc pe pagina web oficială (https://mediaforum.md/event/2023) și va fi deschisă până pe 25 noiembrie 2023 inclusiv. Pe aceeași pagină web sunt publicate și vor fi actualizate agenda Forumului, lista speakerilor și a experților, alte informații relevante. Doritorii de a participa la lucrările Forumului Mass-Media 2023 trebuie să completeze formularul de pe site și să selecteze evenimentele la care doresc să participe în prima și în a doua zi a Forumului.

Forumul Mass-Media din Republica Moldova este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL).

Forumul Mass-Media 2023 se desfășoară cu suportul Fundației Friedrich Naumann  pentru Europa de Sud-Est (Germania), a Fundației Soros Moldova și a DW Akademie.

Inapoi

Noutăți recente

  • VIORICA ZAHARIA A FOST REALEASĂ ÎN FUNCȚIA DE PREŞEDINTĂ A CONSILIULUI CARE EXAMINEAZĂ ÎNCĂLCĂRILE CODULUI DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI

    citeste mai mult
  • Luni, 17 iunie 2024, va avea loc ședința Consiliului de Experți și Experte

    citeste mai mult
  • A fost aleasă o nouă componenţă a Consiliului de Experți care va examina plângerile privind încălcarea Codului deontologic al jurnalistului

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?